Aangeboden door Essent

Branded Content Regio

'De zon schijnt toch wel, daar moeten we gebruik van maken'

Een bedrijf maak je toekomstbestendig door duurzaam te ondernemen. Edwin Kappert doet dit al, door zijn timmerfabriek met houtafval te verwarmen. En in de toekomst wil hij helemaal zelfvoorzienend worden.

DE ONDERNEMER I.S.M. ESSENT 19 februari 2018

Art5 essent

Stap Timmerfabriek Kappert binnen en je wordt omringd door de geur van hout. In dit grote pand in Nieuwleusen worden onder meer ramen, deuren en kozijnen op maat gemaakt. Het bedrijf produceert veel houtkrullen en zaagsel. “Vroeger moest je betalen om die te laten afvoeren”, zegt Edwin Kappert, eigenaar van de fabriek. Tegenwoordig krijg je wel iets voor de krullen, maar Edwin heeft een veel slimmere oplossing voor het houtafval gevonden: hij verwarmt zijn pand ermee.

“De krullen worden in de fabriek automatisch afgezogen en daarna in een verbrandingsoven verbrand”, legt Edwin uit. Met de warmte die daarbij vrijkomt, wordt het water in alle verwarmingen op temperatuur gebracht. “Voor warmte hebben we Essent dus niet meer nodig”, zegt de fabrieksbaas lachend. “We hebben nog wel een gasaansluiting voor warm water uit de kraan, en we gebruiken natuurlijk elektriciteit.”

Maar het liefst wil Edwin helemaal zelfvoorzienend zijn. Waarom? “Vrijheid!”, is het antwoord. “Onafhankelijk zijn van de grillige energiemarkt is toch wel het mooiste. Bovendien is het ook veel beter voor het milieu. Het is duurzaam, net als de producten die wij leveren.”

Vijf jaar geleden heeft Edwin de lampen in zijn pand al vervangen door led. De volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen. 370 om precies te zijn. Dat zijn er een hoop, maar het dak van de fabriek is er groot genoeg voor. “De EnergieFitScan heeft ons goed op weg geholpen”, aldus Edwin. “Essent heeft kunnen verduidelijken, hoe de subsidies voor zonnepanelen precies werken. De subsidie is inmiddels toegekend en de offertes, waarvan ook één van Essent, zijn net binnen. We zijn van plan om dit jaar de panelen in te kopen, en ze dan volgend jaar te monteren.” De terugverdientijd, zo bleek uit de EnergieFitScan, zal zes à zeven jaar zijn. “Als het goed is, kunnen we daarmee het jaarlijks verbruik halen”, zegt Edwin. “Daar gaan we voor. De zon schijnt toch wel, daar moeten we gebruik van maken.”

Lees ook: ‘Ik ken ondernemers die helemaal geen energierekening meer hebben’

Duurzaam ondernemen is voor Edwin dus eigenlijk al heel vanzelfsprekend. “De markt is er ook steeds gunstiger voor. De ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie zullen de energieprijs drukken, hoopt hij. “Al heeft Nederland wel een inhaalslag te maken, als het gaat om wind- en zonne-energie. Landen als Duitsland zijn al veel verder. Daar is soms stroom over!”

Ook een energieleverancier die u in de energietransitie ondersteunt? Bekijk welke duurzame investering bij u past.