Nieuws Regio

Dit bedrijf levert brandstof van afval

De Pooter Olie in Terneuzen bestaat al meer dan 50 jaar. Nu de vraag naar duurzame brandstoffen toeneemt, levert het bedrijf brandstof van afval.

TIMO VAN DE KASTEELE, MARISKA DEN HARTOG | De Ondernemer i.s.m. De Pooter Olie | Foto: Kelly Thans 5 december 2017

201712 pzc olie

Het familiebedrijf De Pooter Olie wordt inmiddels gerund door de derde generatie; Maarten en Joost de Pooter. Hun grootvader richtte het bedrijf in 1960 op toen huis- brandolie de belangrijkste brandstof was. ,,Helaas kon hij maar kort van zijn bedrijf genieten, in 1963 overleed hij aan een hartaanval”, vertelt Bianca Vermeirsch, marketing- en communicatiespecialist bij De Pooter Olie.

,,Zoon Michiel nam het bedrijf over, maar hij was nog zo jong dat hij geen rijbewijs had. Een chauffeur reed hem daarom rond, zodat hij de huisbrand- olie toch kon bezorgen.”

Lees ook: Bekijk de groei van Vlissingen, Terneuzen, Goes en Middelburg sinds 1900

Toen de vraag afnam, startte Michiel de Pooter met de exploitatie van een benzinestation aan de Bellamystraat in Terneuzen. Na de komst van Maarten en Joost in het bedrijf, kwam de focus te liggen op markt- vergroting. ,,Er kwamen tankstations bij en de brandstofverkoop nam toe. Inmiddels hebben we dertien tankstations en voor- zien we klanten in Zuidwest-Nederland en Vlaanderen van brandstoffen en smeer- middelen."

,,Tegenwoordig hebben we 65 collega’s. Omdat duurzaamheid niet alleen voor de consument, maar ook voor bedrijven steeds belangrijker wordt, levert De Pooter Olie duurzame dieselbrandstoffen die bijdragen aan een maatschappelijk verant- woorde bedrijfsvoering.”

Lagere uitstoot

Het bedrijf verkoopt producten van Future Fuels en biedt de keuze uit Ssynfuel+ en Eco2Fuel+. Ssynfuel+ is niet gemaakt van fossiele grondstoffen, maar van afval dat wordt omgezet in synthetische diesel. Eco2Fuel+ is een mix van het hoofdproduct en diesel. ,,Het is afhankelijk van hoeveel CO2 bedrijven bijvoorbeeld willen besparen”, legt Vermeirsch uit. ,,Ssynfuel+ bespaart 89 procent CO2 ten opzichte van gewone diesel. Kies je voor Eco2Fuel+, dan bepaalt de bijmenging wat de reductie is.” Ssynfuel+ biedt vele voordelen boven regu- liere diesel. ,,De uitstoot is lager, het is reukloos en winterbestendig. Het is een ‘droge’ brandstof en waterafstotend. De kans op bacterievorming is minimaal. Door de hoogwaardige kwaliteit van het product blijft de motor schoner en dat scheelt weer in onderhoud.”

De uitstoot is lager, het is reukloos en winterbestendig

Bianca Vermeirsch, De Pooter Olie