Advertorial van MKB-Nederland
Advertorial Regio
Dit zijn de 11 medewerkers van de toekomst
Wanneer kunnen we beschikken over ‘bionische werknemers’? Er kan steeds sneller steeds meer en technologie maakt duurzame inzetbaarheid steeds makkelijker. Daarin schuilt de belofte dat er oplossingen komen voor dilemma’s waar je nu nog tegenaan loopt. Bij de les blijven en doorzetten betekent: weten wat de werknemer van de toekomst kan. Specifieker: hoe technologie helpt de biologische grenzen van de werknemer te verleggen. Elf medewerkers van de toekomst.

Biohacking
Hoe ziet de werkplek er over 20 jaar uit? Hologrammen om met collega’s aan de andere kant van de wereld te overleggen? Slimme robots die al het saaie werk van de mens hebben overgenomen?
Trendwatchers waarschuwen voor een technologie-tsunami die alles verandert, van big data tot blockchain en van robotica tot biotechnologie. Dit transformeert organisaties en ‘werkplekken’ en niet in de laatste plaats de mens zelf. Dat is biohacking: het sleutelen aan het lichaam om langer te leven of meer te kunnen.
Nootropics
Nergens ter wereld wordt zoveel koffie gedronken als in Nederland. Koffie drinken is niet alleen lekker en gezellig, door de cafeïne krijg je ook een energieboost. Daarmee is koffie ‘doping’, een nootropic. Een nootropic is een middel om cognitieve prestaties te verbeteren, zoals meer mentale energie, een beter geheugen of een langere concentratiespanne.
In de toekomst wordt het slikken van specifieke supplementen voor het brein steeds gewoner. Het heeft dan niet de gezelligheid van koffiedrinken, maar omdat de pillen precies worden afgestemd op de persoon en het werk is het een stuk effectiever. Een constructeur in de bouw slikt dan pillen voor een betere hand-oog coördinatie, terwijl een financieel medewerker haar concentratie verbetert met een supplement.
Langer leven (en werken)
Een gevolg van het sleutelen aan de mens is dat de gemiddelde levensverwachting explosief stijgt. In juni 2018 presenteerde het RIVM een rapport naar de stijgende levensverwachting. In het uiterste scenario zal de gemiddelde levensverwachting in 2040 zijn gestegen tot 95 jaar.
Ook op de werkvloer zullen meer ouderen tot op een hoge leeftijd blijven werken. Dit is niet per se nadelig voor de prestaties van het bedrijf. Bij autofabrikant BMW ging de productiviteit met oudere werknemers omhoog en bij adviesbureau Accenture bleek dat oudere teams gemiddeld minder verloop en verzuim kennen.
Exoskelet
Fysieke beroepen, zoals in de bouw of in fabrieken, vragen veel van het lichaam. Technologie helpt hier ook in. Niet alleen in de vorm van robots die werkzaamheden overnemen van werknemers, maar ook door de capaciteiten van de mens uit te breiden.
Het mooiste voorbeeld hiervan zijn exoskeletten, dit zijn mechanische omhulsels om bijvoorbeeld benen en armen. In de gezondheidszorg worden exoskeletten gebruikt om patiënten te helpen weer te lopen. Op de werkplek wordt het nu al ingezet door bijvoorbeeld de Nederlandse Marine om de magazijnmedewerkers te ontlasten. In de toekomst gaan meer werknemers zichzelf tijdelijk upgraden in de uitvoering van hun werk met een exoskelet, bijvoorbeeld om meer kracht te leveren of om hun lichaam te ontzien.
Meetbare werknemer
Kun je als werkgever met gadgets en wearables je werknemers stimuleren om zich gezonder te gedragen? Het Amerikaanse bedrijf Biosyntrx heeft al haar werknemers een stappenteller gegeven om ze te stimuleren om meer te bewegen.
Zo ver is het (nog) niet in ons land. In Nederland heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hier een stokje voor gestoken. Werkgevers mogen geen gezondheidsgegevens van medewerkers (laten) verwerken, ook niet met toestemming. Het draait hierbij trouwens vooral om het delen van de data. Bij het Amerikaanse Biosyntrx waren de gegevens voor iedereen inzichtelijk. Volgens de AP mag dat vanwege de privacyregels niet in Nederland. Je mag als werkgever je werknemers wel een stappenteller geven, maar ze vervolgens niet vragen om die data ook met jou te delen.
Solliciteren met genen
In 1997 kwam de sciencefictionfilm Gattaca uit. De samenleving in de film is ingericht op DNA. Hoofdpersoon Vincent solliciteert op een baan en het enige dat hij moet doen, is een druppel bloed afgeven. ‘Dat was het interview’, zegt de laborant terwijl Vincent verbaasd wegloopt. Onrealistische toekomstmuziek?
Wetenschappers doen steeds meer onderzoek naar de relatie tussen DNA en ziektebeelden en ook tussen DNA en persoonlijkheid. Sterker nog, er zijn al bedrijven die claimen dat ze assessments en leiderschapstrajecten doen op basis van DNA. In tegenstelling tot de film Gattaca is daar meer dan een druppel bloed voor nodig. Nog wel.
Altijd bereikbaar
Technologische vooruitgang heeft niet uitsluitend positieve effecten. In een onderzoek uit 2016 concludeerde ArboNed dat het verzuim door stress toeneemt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid concludeerde eerder ook al dat stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1 is.
Een mogelijke reden daarvoor is dat je als werknemer altijd bereikbaar wil of moet zijn via je smartphone, tablet en laptop. Begin 2017 kregen Franse werknemers het recht om buiten de officiële werktijden offline te zijn. De minister wilde daarmee een eind maken aan de cultuur van ‘altijd maar bereikbaar zijn’. Offline-tijd blijft in de toekomst iets om rekening mee te houden, zowel voor de vitaliteit van de werknemer als van de werkgever.
Breakroom
Technologie kan op haar beurt ook weer een oplossing zijn voor stressverschijnselen. Het bedrijf Scape richt zich op het creëren van ruimtes waarin medewerkers kunnen ontspannen.
Oprichter Jeff Povlo was gefascineerd door het concept van de ‘breakroom’. Dat is een ruimte waarin je met dingen gooit en ze kapot maakt om even stoom af te blazen. De bedoeling is dat Scape straks een aantal fysieke modules aanbiedt waarin je muziek kan maken, kan sporten of inderdaad dingen kapot kan maken.
Meditiatie-app en hoofdband
Mediteren wordt door steeds meer werknemers en ondernemers gebruikt als methode om te ontspannen. Zo zegt Alexander Klöpping van startup Blendle in een interview op MKB Forum: ,,Mediteren helpt om je geen zorgen te maken over dingen die wel belangrijk voelen, maar het niet zijn”.
Blendle biedt medewerkers abonnementen aan op de meditatie-app Headspace. Nog een stap verder is het gebruik van de Muse Headband: dit is een hoofdband die hersengolven meet en je op basis daarvan feedback geeft over de kwaliteit van je meditatie-oefening.
Biophilic design
De bekende Braziliaanse ondernemer en managementdenker Ricardo Semler liet in de jaren tachtig de muren weghalen uit zijn kantoren. In plaats daarvan creëerde hij afscheidingen met planten tussen de werkplekken. Tegenwoordig worden onder de term biophilic design kantoren ontworpen met planten en veel zonlicht en frisse lucht.
Volgens een onderzoek uit 2015 leidt dit tot 6% meer productiviteit en 15% meer creativiteit. Grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook richten hun werkruimtes zoveel mogelijk in volgens deze ontwerpprincipes.
Terug naar de natuur
Nog een stap verder dan planten op kantoor is om dieren op het werk te houden. Honden zorgen voor minder stress bij de werknemers en een verhoogde productiviteit.
Een serie verhalen van de Utrechtse Communicatiekring beschrijft hoe dat in de praktijk uitpakt. Geen wonder dat bedrijven zoals Google, Zynga en Ben & Jerry’s hun werknemers toestaan om dieren mee te nemen naar het werk. Zo houd je medewerkers duurzame inzetbaar, al dan niet tot op hoge leeftijd ondersteund met exoskeletten, nootropics en loopbaanadvies op basis van je DNA.
Dit artikel wordt aangeboden door MKB-Nederland in het kader van het project Duurzame Inzetbaarheid. Lees voor meer informatie het Team Magazine.