Aangeboden door Hyundai

Branded Content Regio

Waarom flesjesbedrijf Dopper een duurzame deal sloot met Hyundai

Lavendeltakjes op de wc, wekelijks een vegetarische lunch en een elektrische Hyundai Ioniq die alle medewerkers mogen gebruiken. Bij de succesvolle social enterprise Dopper in Haarlem zit duurzaamheid in het dna. Oprichter Merijn Everaarts vertelt vanuit zijn duurzame bubbel dat het in zijn privéleven niet veel anders is.

Sofie Smulders | Foto: Kjell Postema 10 juli 2018

Dopper Merijn Everaarts

“Ik kan met eerlijkheid zeggen dat mijn gedrag met de jaren echt is veranderd. Ik eet vegetarisch en heb altijd een extra tas in mijn tas voor de boodschappen. Als ik al kleren koop, zijn dat enkel kleren die op een duurzame manier zijn vervaardigd en ik rijd elektrisch.” Lange tijd had Everaarts geen auto, maar zakelijk gezien was dat toch wel handig. “Ik moet op relatief veel plekken in Nederland zijn. Ik wilde een auto die snel is, die de nodige kilometers kan maken en ook nog eens duurzaam is.” Met dat wensenlijstje ging Everaarts op zoek naar een aanbieder en vond die in Hyundai.

Deelauto

“Ik wilde geen lease-auto, maar een deelauto die iedere Dopperaar kan gebruiken. Een auto die stilstaat voor de deur is niet alleen zonde van je geld, maar ook zonde van de milieu-impact.” De elektrische Hyundai Ioniq beviel direct en is een welkome aanvulling voor de medewerkers van Dopper, die grotendeels met het openbaar vervoer of met de fiets reizen.” Het zoontje van Everaarts is overigens ook blij met de keuze van zijn vader. “Laatst zat hij achterin de auto en zei hij: ‘papa, het is zo lekker rustig.’ Dat klopt: hij glijdt echt over de weg.”

Everaarts wil zijn kinderen meegeven dat hij op alles let wat naar overconsumptie neigt. Zijn eigen duurzame drive werd geboren op het strand. “Ik woon in Haarlem en ga regelmatig naar het strand van Bloemendaal, dat er na een mooie dag bij ligt als een plastic tapijt. Ik dacht altijd dat er een bulldozer kwam om de boel op te ruimen, maar daar bleek niets van waar.” Van de term plastic soep had Everaarts destijds nog nooit gehoord.

Wegwerpbekers

De baas van Dopper begon zijn carrière in de evenementenbranche, waar duurzaamheid niet bepaald hoogtij viert. “Het is een enorm vervuilende sector, waar het echt een uitdaging is om zo min mogelijk afval achter te laten en zoveel mogelijk te recyclen. Dat geldt zowel voor de kleinere festivals als de grote danceraves.” Waar te beginnen? “Ons doel was om 80 procent van de standbouw te hergebruiken en we hebben wegwerpbekers van plastic vervangen door hardcups.”

Ondanks deze gigantische uitdaging miste Everaarts betekenis in zijn werk. Nadat hij een documentaire zag over plastic soep, kreeg hij een duidelijk doel voor ogen. “De impact van plastic op ons milieu - van het kleinste deeltje plankton tot de grote bultrug, ze hebben stuk voor stuk plastic deeltjes in zich - is enorm. Ik was ervan overtuigd dat een goed alternatief voor wegwerpplastic die gedragsverandering teweeg kon brengen.” Wat volgde was een ontwerpwedstrijd, waar de Dopper uit rolde.

Design

De Dopper lijkt gericht op de bewuste consument, maar het iconische design trekt ook een andere doelgroep aan: de mensen die minder met duurzaamheid bezig zijn en meer met fashion. “Dat is het fraaie”, legt Everaarts uit. “Het is een lifestyle-product dat meegaat met kleurentrends. ‘It’s you, je laptop, je smartphone en je Dopper.’ Dat staat los van de duurzame motivatie die wij als bedrijf hebben.”

Bedrijven moeten gaan inspelen op de steeds bewuster wordende consument. Zij die dat niet doen, gaan het niet overleven, daarvan is Everaarts overtuigd. “Je kunt op dit moment geen onderneming beginnen zonder bij te dragen aan een duurzame planeet. Niemand wil meer een vervuilend shirtje dat onder slechte omstandigheden in Bangladesh is gemaakt.”

Everaarts is naar eigen zeggen streng in het selecteren van zijn personeel en is gedurende de jaren steeds strenger geworden. “Dat is echt een struggle voor ons als bedrijf en dat belemmert voor mij als ondernemer soms de voortgang.” Zo ook in taken uitbesteden die hij zelf niet goed beheerst. “Bij Dopper zijn mensen aangehaakt uit verschillende disciplines die in bepaalde dingen veel beter zijn dan ik. Laat mij geen Excel-sheets maken, of mensen managen. Natuurlijk bemoei ik me nog lekker tegen het product en de missie aan, maar de dagelijkse operatie heb ik uitbesteed.”

Groei

Groei is belangrijk voor Dopper. Naast het kantoor in Haarlem heeft het bedrijf een vestiging in de Verenigde Staten. “We zijn op weg naar 23 landen, waar we zoveel mogelijk met lokale mensen werken”, vertelt Everaarts. “Dopper is gegroeid door de passie om onze missie te bereiken, daarna is het bedrijf pas op gang gekomen. Dat is eigenlijk het omgekeerde van de doorsnee manier van zaken doen.”

Winst maken behoort niet tot de doelen van Dopper. Opbrengsten uit de projecten van Dopper worden direct in nieuwe plannen gestoken. Sterker nog: in het gunstigste geval kan Everaarts zijn onderneming over een tijd opdoeken, omdat zijn missie is volbracht: het immense probleem van wegwerpplastic op onze planeet oplossen.

hyundai 1 sz 1x1

Ik wilde geen lease-auto, maar een deelauto die iedere Dopperaar kan gebruiken

Merijn Everaarts, Dopper