Nieuws Regio

Duurzaam ondernemen? Snel verdiend!

Duurzaam ondernemen is superbelangrijk. Dat zeggen bijna alle ondernemers. Maar hóe je dat precies doet, duurzaam ondernemen, is lang niet voor iedereen duidelijk. Daarom: 7 quick wins. Maak ook jóúw bedrijf een stukje groener – en de wereld een beetje mooier.

De Ondernemer i.s.m. Eneco 23 augustus 2017

Eneco2

Waarom kies je ervoor duurzaam te ondernemen? Omdat dat beter is voor het milieu en de toekomst van de wereld. Zo denken in elk geval vier van de vijf ondernemers erover, blijkt uit een onderzoek van Eneco en onderzoeksbureau Synpact. Maar wist je dat duurzaam ondernemen vaak ook gewoon financieel handig is? Lees hier hoe je groene slimmigheidjes voor jouw bedrijf kunt laten werken.

1. Meet de ‘sluipkosten’

Welke apparaten staan onnodig aan? Denk aan airco’s, lampen en kopieerapparaten. Je kunt binnen je bedrijf al snel 10 tot 15 procent op je energiekosten besparen door deze energievreters aan te pakken. Slimme stekkers helpen je de apparaten op te sporen. Heb je een groter bedrijf, dan kan een expert een energiescan uitvoeren.

2. Manage het energieverbruik

Door goed te letten op je energieverbruik bespaar je al snel kosten. Weet je bijvoorbeeld hoe de verwarming in je bedrijfspand werkt? Blijft ze aan staan, terwijl iedereen al lang en breed naar huis is? Door de verwarming een uur voor vertrek uit te zetten kun je flink op je stookkosten besparen – en de gasrekening zakt lekker mee. Slimme thermostaten zijn een welkome steun in de rug wanneer je je energieverbruik wilt managen. Met de slimme thermostaat Toon kun je bijvoorbeeld je verwarming én je licht eenvoudig vanaf elke locatie bedienen.

3. Installeer zonnepanelen

Met zonnepanelen verdien je per vierkante meter dakoppervlak tot wel 25 euro per jaar - en ze worden steeds beter en goedkoper! Laat de panelen voor je bedrijf werken door bijvoorbeeld bij de balie een display neer te zetten waarop klanten precies zien wat de zonnepanelen opleveren en dat met de opbrengst hun elektrische auto wordt opgeladen. Wanneer het dak van je bedrijf niet geschikt is, kun je met ZonneHub van Eneco™ meedoen met een collectief zonnedak in je buurt. Heeft je bedrijf juist een groot dak? Stel het dan beschikbaar! Van de opbrengst is 5 procent voor jou. Zo levert je dak nog geld op en profiteert de buurt met je mee.

Lees ook: Laadpalen voor onze gasten vinden we niet meer dan normaal

4. Gebruik een oplaadbatterij

Een oplaadbatterij is in feite niets anders dan een batterij die opgewekte energie door zonnepanelen opslaat. De batterij is aangesloten op het netwerk dat met zonne-energie de pieken en dalen van het landelijke elektriciteitsnet opvangt. Met deze batterij kun je de energie die overdag met de zon is opgewekt, opslaan om deze op een ander moment te gebruiken. Zo gebruik je de batterij bijvoorbeeld om je elektrische wagenpark overdag te laten rijden. ’s Nachts worden de auto’s dan weer netjes opgeladen.

5. Neem een laadpaal

Elektrisch rijden is allang niet meer iets van de toekomst, het is iets van nu. Met een laadpunt voor de deur laat je als ondernemer zien dat je duurzaam bezig bent en dat je je klanten gastvrij ontvangt. Leuk om te weten: er valt fiscaal voordeel te halen uit je laadpaal.

Benieuwd hoeveel? Download dan de whitepaper Fiscale voordelen.

6. Check de autobanden

Als je banden niet op spanning zijn, verbruik je onnodig meer brandstof. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun autobanden te laten vullen met stikstof. Zo rijd je langer op de goede bandenspanning en bespaar je tot 5 procent op brandstof – en je banden gaan ook nog eens langer mee!

7. Maak gebruik van financiële regelingen

De overheid ondersteunt duurzame ondernemers op verschillende manieren.

Meer weten over deze en andere subsidies?

Wil je meer weten over hoe je duurzaam én rendabel kunt ondernemen? Neem dan contact op met Eneco. Wij leggen het graag uit.