Nieuws Regio

Duurzame inzet van medewerkers, daar draait het om

Directeur Lammert Brouwer van NORISK IT Groep was eind 2016 al bijzonder trots: zijn onderneming mocht als Het Vitaalste Bedrijf van de provincie Groningen meestrijden om de landelijke vitaliteitstitel. Toch had hij graag nog het juryrapport in willen zien van de uiteindelijke winnaar, Zalsman uit Zwolle. ,,Om te leren van een andere ondernemer", legt hij uit.

Tim Durlinger | De Ondernemer i.s.m. ONVZ 7 juli 2017

No risk it beeld 6

Het tekent Brouwers bevlogenheid als het gaat om vitaliteit. Zijn bedrijf, een IT-onderneming in de stad Groningen, is ermee doorspekt. Hij kijkt echter ook naar de langere termijn. Uiteindelijk gaat het hem om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

Welzijn boven winst

NORISK IT Groep hanteert hierbij een vierledige benadering. ,,Het begint met een beschreven en zichtbaar uitgedragen beleid, gericht op goed werkgeverschap. Vanuit het credo 'welzijn boven winst'. We hebben onze missie, visie en waarden ook beschreven in een boekje, getiteld een hele onderneming", legt Brouwer uit.

Stap twee is het realiseren van een werkomgeving die faciliteert en inspireert. ,,We besteden zó veel tijd aan werk, dat kan dan maar beter leuk zijn. We hebben een attractief ingericht kantoorpand, waar je staand of zittend je werk kunt doen en mensen in een bijzondere omgeving kunt ontvangen. Iedere ruimte is anders." Klanten reageren eveneens positief op de vitaliteitsprijs, aldus de directeur. ,,Ook al omdat die een onafhankelijke kwalificatie is. We houden niet van borstklopperij."

Coaching

Ten derde wordt flink geïnvesteerd in de fysieke en emotionele gezondheid van het personeel. Dat kan gebruikmaken van een persoonlijke voedings-, bewegings- en lifestylecoach. Voor het sporten wijkt het bedrijf uit naar een professioneel crossfit buiten- en binnenterrein in de buurt.

Tenslotte wordt erop gestuurd om medewerkers langdurig werk te laten doen waarin ze uitblinken. Brouwer: ,,Dat levert veel meer op dan te focussen op minpunten. We proberen onze organisatie zo te kneden dat een functieverschuiving altijd mogelijk is."

Erkenning

Door de provinciale prijs is er volgens de directeur onder de vijftig medewerkers van de NORISK IT Groep een nieuw bewustzijn ontstaan: er valt op dit gebied nog veel te doen. Ook de positieve media-aandacht was prettig. Bovendien kwamen er diverse verzoeken om gastcolleges en bedrijfsbezoeken. ,,Erkenning is veel waardevoller dan geld of materiële zaken. Ooit beland je oud en versleten op de schommelstoel. Prachtig als je met een grote glimlach terug kunt kijken op wat je hebt bereikt."

Deelnemen?

Ook dit jaar organiseren ONVZ Zorgverzekeraar en MKB-Nederland weer de verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. De provinciale winnaars krijgen een fitplan voor vijftien medewerkers aangeboden en advies van experts. Aan het einde van het jaar nemen zij het tegen elkaar op om de felbegeerde nationale titel. De prijs voor Het Vitaalste Bedrijf van Nederland wordt op 23 november uitgereikt tijdens de Week van de Ondernemer in Amsterdam.