Aangeboden door Gemeente Hardenberg

Branded Content Regio

Een krachtig centrum is belangrijk voor economie Hardenberg

Een sterk en vitaal centrum is belangrijk voor de economie van Hardenberg, benadrukt wethouder Martijn Breukelman. ,,Dat heeft onze continue aandacht nodig en na de opknapbeurt van het kernwinkelgebied zal vooral aan de randen worden gebouwd.''

Van onze redactie 27 november 2019

Hardenberg centrum economie

Wethouder Martijn Breukelman: ,,In Hardenberg doen we het gewoon!"

Onder meer de Voorstraat, de Markt, het Oosteinde en het Wilhelminaplein kregen de afgelopen jaren een nieuw aanzien in het kader van het grootschalige Masterplan Centrum Hardenberg. ,,Dit Masterplan zorgde voor een flinke kwaliteitsimpuls voor het centrum en de directe omgeving", vertelt wethouder Martijn Breukelman. ,,De afgelopen tijd hebben we samen met de ondernemers gewerkt aan het verfraaien van het winkelgebied zelf en er zijn nieuwe winkels en horecagelegenheden naar Hardenberg gekomen."

Sterk en vitaal

Volgens Breukelman is een sterk en vitaal centrum belangrijk voor de Hardenbergse economie. ,,Daar gebeurt het. Daar valt iets te beleven! Het centrum biedt ook werkgelegenheid aan 2.200 mensen. Bovendien heeft het centrum van Hardenberg een belangrijke functie in de regio. Hardenberg is dé winkelstad van het Vechtdal en er zijn mooie evenementen. Dat gaat niet vanzelf. Daar moeten we met elkaar keihard aan werken. Daarom gaan we met volle kracht door met mooie ontwikkelingen aan de randen van het centrum."

''Daar gebeurt het! Daar valt iets te beleven!''

Martijn Breukelman, wethouder Hardenberg

Eén van de belangrijkste uitgangspunten is een compact centrum met een sterk winkelaanbod. ,,De winkels waren in de loop der jaren verspreid geraakt. Die willen we weer centreren zodat we het kernwinkelgebied nog krachtiger maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de winkels in randgebieden zoals De Spinde verdwijnen of verplaatst worden."

Van starters tot ouderen

Daarmee ontstaat tegelijkertijd ruimte om gebieden aan het rand van het centrum om te vormen. ,,Die randgebieden willen we kwalitatief goed houden. Dan is het logisch om te kijken naar de mogelijkheden voor wonen. We hebben een grote groep inwoners die graag dicht bij de winkels en voorzieningen in het centrum willen wonen. We zien ook dat mensen van buiten Hardenberg hier graag willen komen wonen. Daar zijn die gebieden rondom het centrum natuurlijk ideaal voor. We bouwen hier de komende jaren woningen voor verschillende doelgroepen: van starters tot ouderen. Zo blijft het ook in die gebieden levendig en dat zorgt weer voor meer sfeer en beleving in het centrum."

Fijn winkelen

Breukelman geniet van alle ontwikkelingen in het centrum. ,,Er gebeurt echt heel veel! Op het eerste gezicht lijken het misschien allemaal losse projecten, maar ze dragen allemaal bij aan een krachtig centrum. Een centrum waar je fijn kunt winkelen, een terrasje kun pakken en prettig woont: dichtbij het centrum waar het gebeurt en met een fantastisch uitzicht op de Vecht. In Hardenberg doen we het gewoon!"

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de gemeente Hardenberg.

Explosieve groei aantal start-ups

Het Startershuis Doen begeleidt startende ondernemers sinds 2016 vanuit de creatieve broedplaats 'De Kastanjehof', midden in het centrum van Hardenberg, het meest authentieke gebouw dat je er vindt.

Ondernemersvraagstukken

Startershuis Doen! biedt er energieke en toffe werkplekken aan jonge startende ondernemers en studenten uit de regio. De beginnende ondernemers krijgen hier de kans om elkaar te helpen bij ondernemersvraagstukken.

Veilige omgeving

,,In een veilige en inspirerende omgeving wordt hen de kneepjes van het ondernemen bijgebracht", vertelt Peter Zwartscholten. Zwartscholten is één van de initiatiefnemers van Startershuis Doen! Ook worden door het Startershuis studentenondernemers begeleid. ,,Een succesvol bedrijf begint vaak met een goed idee, maar voordat zo'n idee uitgroeit tot een onderneming, moet er heel wat worden geregeld. In de Kastanjehof krijg je advies van enthousiaste en succesvolle ondernemers, want in Hardenberg helpen we elkaar succesvol te zijn!"