Aangeboden door Brokkensuper

Branded Content Regio

Eerlijk dierenvoer van Brokkensuper alternatief voor ‘restafval van multinationals’

We houden met 16,7 miljoen Nederlanders 2,2 miljoen honden en 3,7 miljoen katten. Nu de trend eerlijk voedsel is, krijgen steeds meer huisdieren dat ook. Dat had Albert Captein goed gezien: hij groeit als importeur van eerlijk voer jaarlijks 30 procent.

Eldert Kuiken 20 juli 2019

Brokken super alphen aan de rijn huisdieren voeding

Hij groeide op tussen dieren (‘niks is eerlijker dan een dier’) op de Boskoopse boomkwekerij van zijn vader en zette als 15-jarig jochie al handeltjes in planten op met Duitsland. Na de lagere tuinbouwschool werd hij plantenkweker, wat zijn partner nog steeds is. Zij exporteert planten naar Rome waar ze 15 jaar woonde. Geen land houdt zoveel honden (2,2 miljoen) en katten (3,7) als Nederland en Italië maakt met Spanje het best voer voor ze. Toen Italiaanse producenten een importeur zochten, greep Albert Captein zijn kans. Inmiddels heeft hij 2000 klanten en groeit met 30 procent per jaar.

Slim vervoer

,,In Italië begrijpen ze er helemaal niks van dat ik zoveel verkoop. Ik verkoop aan consumenten, zonder wederverkopers, net zoveel als zij aan een groothandel. Doordat ik focus en snel kan handelen. In dezelfde vrachtwagen waarin mijn partner planten naar Rome laat rijden, zit op de terugweg mijn voer.” De focus is dat Brokkensuper als enige ‘echt eerlijk voer’ verkoopt. Captein had zich in de markt verdiept en kon de handelswijze van multinationals zoals Masterfoods, Nestlé en Proctor & Gamble niet verteren: ,,Die kochten fabrieken op om hun zooi te dumpen. Ze gingen dierenvoer maken om koekjesresten kwijt te raken. Versuikerd, zout en vol tarwe als vulmiddel. Dat is geen dierenvoer, dat is restafval. Zo slecht voor dieren.

Italianen maken voer echt voor dieren. Met rijst, aardappel of erwten. Dat kunnen ze verteren. Kijk maar naar het enorme verschil in ontlasting, de hoeveelheid en kleur. Mijn producenten brengen het natuurlijk, zonder chemicaliën, op smaak met ingrediënten als zeewier.” Op toernee langs fokkers leerde Captein veel, en de fokkers ook. ,,Die zagen de vacht van hun pups veranderen. Eéntje heeft in de garantiebepalingen van zijn Zwitserse witte herders opgenomen dat mijn voer moet worden gebruikt. Dan blijven de vachten wit, anders verkleuren die geel of rood.” Mensen komen uit het hele land, en België, naar Alphen aan de Rijn.,,Twijfelen ze of hun kat onze brokken zal lusten - dat is vaak zo - dan krijgen ze een zakje mee. Voor honden heb ik hier een proeverijtje.”

Eerlijk eten

Nu ‘eerlijk eten’ populair is, willen mensen dat hun dieren ook geven. ,,En dat kan alleen hier. Binnenkort heb ik behalve Natural Trainer ook Forza10. Graan- en glutenvrij, vegetarisch, biologisch en 25 smaken ‘sushi voor katten’. Plus een ‘dierenartsenlijn’, natuurlijk dieetvoer. Met bijvoorbeeld zalm uit IJsland, zonder antibiotica. Dat is belangrijk, want hun witte jas betekent dat ze dieren beter kunnen maken. Niet dat ze goed dierenvoer slijten.”