Nieuws Regio

Eerst werken, dan opladen? Of opgeladen werken?

Wekelijks werk ik zo’n 24 uur. Daarnaast zorg ik voor onze twee kleine kinderen. Mijn man is fulltime in loondienst. Voor mij is dit de perfecte balans voor nu. Daarin ben ik niet de enige. Uit onderzoek van De Amersfoortse blijkt dat bijna negen op de tien ondernemers tevreden is over hun werk-privé balans. 36% van de ondernemers zegt meer te werken dan ze willen, omdat het nodig is om de zaak draaiende te houden. Maar 50% van de ondernemers die minder zou willen werken, geeft aan meer tijd voor zichzelf te willen.

Fleur Brockhus 29 augustus 2017

Column 5 Fleur

Even niet beschikbaar

Tussendoor dingen doen, zoals een mailtje of telefoontje zie ik niet als storend. Omdat ik voor mezelf werk en zelf kan bepalen hoe ver ik daarin ga. Maar ik zeg ook gerust tegen een klant dat ik even niet beschikbaar ben, omdat het mijn dag met de kinderen is. Of omdat ik met vakantie ben. Naast ondernemer, ben ik namelijk ook nog mens. En dat mag iedereen gewoon weten. Wat een verschil met de advocatuur, waarin ik altijd beschikbaar moest zijn.

Als een klant belt op het moment dat de kinderen thuis zijn, leidt dat niet tot spastische rituelen waarin ik druk naar de kinderen gebaar dat ze stil moeten zijn in ruil voor ijs. Ik zeg gewoon dat er kinderen spelen op de achtergrond. En als dat écht niet gepast is, bijvoorbeeld bij een nieuwe klant, neem ik niet op en stuur ik een mailtje dat ik later terugbel. Op een rustig moment.

Geen laptop, wel mail

Deze zomer ben ik drie weken met vakantie geweest. Het was best lang geleden dat ik zo’n tijd ‘uit de lucht’ was. De balans vond ik door geen laptop mee te nemen, maar wel dagelijks mijn mails te checken op mijn smartphone. Alleen echt dringende berichten heb ik beantwoord. Tegen een nieuwe klus voor een interessante klant heb ik nee moeten zeggen, omdat de deadline midden in mijn vakantie viel. Verder was het eigenlijk best rustig, dat is het voordeel van vertrekken tijdens de schoolvakantie.

Het grappige is dat het voor mijn man, die in loondienst werkt voor een grote corporate, ondenkbaar is om zijn laptop thuis te laten. Daar wordt hij juist onrustig van. En dagelijks een conference call met collega’s vanuit Zuid-Frankrijk vond hij geen enkel probleem. Terwijl ik daar dus wel zenuwachtig van werd. Het verschilt dus kennelijk per persoon hoe je die balans het beste vindt en hoe je het beste ontspant.

Opladen voor creativiteit

Voor mij is vakantie broodnodig om even te resetten. Ik heb een creatief beroep en om nieuwe ideeën te krijgen, moet mijn hoofd eerst leeg. Dat gevoel herkent ook mijn overbuurvrouw die interieurarchitect is. Zij gaat ieder jaar twee weken in haar eentje naar Bali om op te laden en inspiratie op te doen. Misschien werkt het niet voor iedere ondernemer zo, maar ik geloof wel dat even echt loskomen van je werk zorgt voor nieuw perspectief, nieuwe energie, nieuwe zin.

Fleur Brockhus is ex-advocate en freelance schrijver voor De Amersfoortse (onderdeel van a.s.r.). Verder schreef zij o.a. roman De urenfabriek, en is zij vaste columnist op advocatie.nl. Daarnaast blogt zij over inspiratie voor een gebalanceerd, betekenisvol en bloeiend leven.

Hoe is de werk/privé-balans van ondernemers?

Bekijk onze onderzoeksresultaten onder 1000 ondernemers rond het thema balans werk/privé.