Nieuws Regio

Enschede is weer een ondernemersclub rijker: De Scarabee

De Scarabee is niet doorsnee: hier wordt genetwerkt om voor elkaar opdrachten binnen te halen.

Van onze redactie 17 maart 2016

Scarabee Alexander Fianke

Als menigeen zich op vrijdagochtend nog eens lekker omdraait, dan zit een groep van 35 Enschedese ondernemers al aan het ontbijt in het hotel De Broeierd. Vanaf 06.30 uur tot stipt 09.00 uur wordt hier de wekelijkse netwerkbijeenkomst gehouden van de pas opgerichte Enschedese afdeling De Scarabee van Business Netwerk International (BNI).

Het is niet het zoveelste Twentse clubje zakenlieden dat vrijblijvend met elkaar een vorkje prikt. Integendeel, hier telt de prestatie en wordt effectief zaken gedaan. Netwerken met het kasboek op tafel.

Aanbevelingenorganisatie

BNI is een internationale, professionele 'aanbevelingenorganisatie'. Van de leden wordt verwacht dat zij actief op zoek gaan naar ingangen bij hun andere contacten om medeleden te helpen aan nieuwe opdrachten. De omzet die dit systeem van elkaar gunnen oplevert wordt nauwkeurig bijgehouden.

184e

De Scarabee werd in januari opgericht als 184e afdeling van het Nederlandstalig gebied (Nederland-Vlaanderen) van BNI. Het is de tweede afdeling in Enschede, er is ook nog De Kameleon. De Scarabee gaat als een speer, het is zelfs de eerste afdeling in Nederland die binnen een maand na de lancering 35 leden telt. Dat is uitzonderlijk snel.

Voorzitter van De Scarabee is Yvon van Leeuwen, eigenaar van het organisatieadviesbureau Time Out. Van Leeuwen was in het verleden lid van verschillende ondernemersclubs. "Maar het paste niet bij me. Ik kwam ook wel eens bij de Industriële Kring Twente, maar dat was me te veel een old boys network, waar je als nieuweling heel moeilijk tussen kwam." Bij BNI is ze op haar plek. "De helft mannen, de helft vrouwen. Het is concreet en zakelijk, waar je niet alleen voor je eigen belang zit, maar je vooral bezig bent met elkaar gunnen."

Omzet

Dat elkaar gunnen gaat ongeveer zo. "Een van mijn klanten vertelt dat hij voor een bepaalde klus op zoek is naar een goede arbeidsrechtadvocaat. Dan kan ik aangeven dat ik misschien wel iemand weet en dat ik die kan aanbevelen. Een van de leden van De Scarabee is namelijk arbeidsrechtadvocaat. Krijgt hij inderdaad de opdracht, dan heeft mijn persoonlijke aanbeveling hem omzet opgeleverd." Zo gaat dat over en weer, je zet je met elkaar in om samen omzet te genereren. Dat werkt. Wie door deze vorm van mond-tot-mondreclame ergens wordt aanbevolen heeft ruim 80 procent kans op de opdracht. "Ondernemers geven aan dat het bijna niet meer nodig is om zelf overal de boer op te gaan om opdrachten binnen te halen."De kans dat je zelf door een van je medeleden wordt aanbevolen is bovendien groter dan in het reguliere netwerkcircuit, omdat bij een afdeling van BNI slechts één vertegenwoordiger van een bepaalde beroepsgroep wordt toegelaten.

Leden

Tot de leden van De Scarabee behoren onder andere een taalontwikkelaar, een aannemer, een ICT'er, een ontwerper van verpakkingen, een illustrator, een hrm-adviseur, advocaten, een notaris, een autoleasebedrijf en een bhv-bedrijf. Sommigen zijn zelfstandig ondernemer, anderen vertegenwoordigen hun organisatie. Een voorwaarde van het zakendoen via elkaars netwerken is dat de leden elkaar goed kennen en door en door vertrouwen. Daar zijn de wekelijkse bijeenkomsten in De Broeierd mede voor bedoeld. Het lidmaatschap is niet vrijblijvend, de leden worden geacht in principe elke week aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten. "Je moet niks, maar als je je conformeert aan het concept onderschrijf je dat je medeleden recht hebben op jouw aanwezigheid", aldus director consultant van BNI, Henk van Urk. Hij is sinds een jaar of tien actief met het helpen opzetten en begeleiden van nieuwe afdelingen van BNI in het hele land. BNI omschrijft hij als: "De meest ethische manier van zakendoen, waarvan lokale ondernemers profiteren. En in het verlengde daarvan de lokale economie."

Netwerkgedragscode

De organisatie kent een ethische netwerkgedragscode en leden dienen zich te houden aan de code van hun beroep. "Je introduceert geen medelid in je eigen netwerk als je er niet op kunt rekenen dat die persoon goed werk levert en betrouwbaar is. Uiteindelijk hangt ook je eigen reputatie van deze bemiddeling af."De bedrijfsomzet die de leden voor elkaar binnenhalen is meetbaar en wordt bijgehouden op een omzetbarometer. Bij De Scarabee stond de teller na een maand op 165 persoonlijke aanbevelingen, met een totale omzetwaarde van 273.000 euro. "Maar omzet is een gevolg, niet het doel", haast Henk van Urk zich te zeggen. Hij weet dat niet iedereen gecharmeerd is van de werkwijze van BNI. Soms loopt een introducee al tijdens de bijeenkomst weg. "BNI is voor elke onderneming geschikt, maar niet voor elke ondernemer."

Foto: Alexander Fianke