Nieuws Regio

Enschede krijgt met Stanislaus Brewskovitch een brewpub

Het sloopwerk in de vroegere Menistenkerk is afgerond, de kerk is volledig gestript. Aan de buitenkant verandert amper iets, binnen des te meer: er komt een stadsbrouwerij van Stanislaus Brewskovitch. Dat schrijft Tubantia.

Kim Jansen 19 april 2018

Brewpub Menistenkerk Stanislaus Brewskovitch

Op dit moment is het nog een grote bouwput - overal staan steigers, houten balken zwerven over de vloer. Tegels met de naam Revelation, de eerder hier gevestigde discotheek, prijken nog aan de muur. Daar komt snel verandering in, vertelt Rocco Chin, eigenaar van Stanislaus Brewskovitch.

Brewpub

Volgende week begint de opbouw van wat een zogeheten brewpub moet worden: een pub, brouwerij, winkel, proeflokaal en muziekpodium. Alle gipsplaten zijn van de muren gesloopt, stukken van de muur zijn afgebikt. "Dat blijft zo, want we willen een industriële uitstraling. Er komt alleen nog een coating overheen."

Lees ook: Menistenkerk Enschede wordt omgebouwd tot een stadsbrouwerij

Winkel

Vooralsnog staat de opening gepland voor halverwege juli. Het publiek komt straks niet op de plek van de kerkdeuren naar binnen, maar via een naastgelegen ingang. Eenmaal binnen sta je bij de winkel. "Dat betekent dat de winkel aan De Heurne sluit - dit is de vervanger."

De winkel wordt een stuk kleiner dan die nu is, en er komt verandering in het assortiment. "We gaan vooral eigen bieren verkopen en een honderdtal specials voor klanten die afwisselende bieren willen."

Experimenteren

Vanuit de hele kerk is er uitzicht op de ketel in de brouwerij, die achter glazen wanden staat. In de ketel, die deze week besteld wordt, gaan de brouwers experimenteren met nieuwe bieren. Deze gaan rechtstreeks via een soort 'bierorgel' naar de bar in het café. "Je kunt de leidingen straks door heel het café zien lopen", zegt Chin. "De gebrouwen bieren blijven tussen deze muren, zijn alleen maar aan de bar verkrijgbaar. Zo kunnen we testen wat de gasten lekker vinden."

Church Sessions

Het publiek kijkt vanuit het café, door een smalle steeg, op de Oude Markt. De kerkramen zitten er nog in en ook komen er een grote glazen deuren. Winkelend publiek krijgt zo de kans naar binnen te kijken. Voor de deur komt een verrijdbaar podium.

Chin: "Ik heb twee passies: muziek en bier. Aangezien ik zelf geen muzikant ben, moet ik maar bandjes uitnodigen. Dat zullen stevige bands zijn die semi-akoestisch spelen, onder de naam Church Sessions."

25 tot 30 taps

Achter de bar komt een bijzondere muur, waar 25 tot 30 taps worden ingebouwd. "De leidingen zijn daardoor kort en we kunnen het bier precies op de juiste temperatuur houden." Vanuit het café loop je door naar de biergarten, waar een 4 meter lange veranda komt. Aansluitend is er een tuin van 130 vierkante meter, waarin bierbanken komen te staan.

De proeverijen die worden gegeven verplaatsen zich in de zomermaanden wellicht naar het buitenterrein. Ook kunnen mensen zowel hier, tussen de hopplanten, als in het café terecht voor pubfood. "We hebben straks een kleine kaart, met bijvoorbeeld hamburgers of spareribs", zegt hij.

Plannen

Behalve de Church Sessions in de Menistenkerk heeft Chin, samen met zijn compagnons Marck Harmes, Waldo Yntema, Mike ter Braak en Tim Jähnig, nog veel meer plannen. "We hebben veel te veel ideeën: een klein festival in de biergarten of een barbecuecontest in de zomer."

Chin stelt dat het Dutch Craft Beer Festival, dat ook nu weer in voormalig poppodium Atak wordt gehouden, niet naar de Menistenkerk verhuist. "Daar verkopen we inmiddels 1.300 kaarten, en dat gaat hier nooit passen."

Winterbierfestival

Inmiddels verzorgen ze vijf festivals, waaronder het Winter Wonders Winterbierfestival in de Grote Kerk. Er komt nog meer aan, in samenwerking met de gemeente Enschede en met Finne Brauerei wordt er in augustus een festival in Münster gehouden.

Maar Stanislaus Brewskovitch wil meer. "Stap voor stap, maar wel met grote stappen", aldus Chin. "Voor Enschede is de brewpub fantastisch, en we boren een heel andere markt aan. Mensen zullen niet alleen vanuit Enschede maar uit heel Nederland komen. Dit is het begin van iets groters. We willen dit concept ook naar andere steden verplaatsen."

Grote woorden

Grote woorden, maar de plannen zijn volgens Chin realistisch. "We zijn niet begonnen om te lanterfanten. We werken keihard voor succes en hebben er alle vertrouwen in. Ik zou bijvoorbeeld graag nog een echt muziekfestival willen houden, waar we het omdraaien. Niet het bier maar de muziek is dan leidend. Dat zit al in ons hoofd, en binnen een jaar of vier willen we dat in Enschede realiseren."

Stap voor stap, maar wel met grote stappen

Rocco Chin, Stanislaus Brewskovitch