,,Waar we kansen zien, pakken we die.'' Jan Karel Fikke en zijn vrouw Sheila willen niet als 'horecatyconen' worden bestempeld. Toch openen de Etten-Leurse ondernemers binnenkort hun vierde familiezaak: na hotel-café-restaurant en wijnwinkel Het Witte Paard, bistro en hotel Vincents en Hotel Port of Moerdijk openen ze nu een nieuw horecabedrijf. Dat gaat vooralsnog De Hoge Neer heten. Hun bedrijf zal groeien van vijftig naar zeventig medewerkers.
Horecabedrijf De Hoge Neer wordt gevestigd in het pand van De Twee Gebroeders, het voormalig restaurant aan de Hoge Neerstraat in Etten-Leur dat al een jaar leegstaat.
Morris Fikke, de zoon van Jan Karel en Sheila, wordt de zaakvoerder. Hij verhuist van Moerdijk naar Etten-Leur.
Lees ook: Zo ziet een goedlopend familiebedrijf eruit
,,Een betere naam dan De Hoge Neer bestaat er eigenlijk niet. Het is een gevestigde naam en doet de geschiedenis eer aan'', zegt Jan Karel Fikke. Toch kan de naam nog veranderen: ,,In de toekomst gaan we werken met drie concepten en die krijgen elk een eigen naam. Welke dat worden, kunnen we nu nog niet zeggen.''
Toen Fikke vorig najaar vernam dat de gebroeders Van Rijn ermee stopten, ging zijn ondernemersbloed meteen stromen. ,,Ik zag kansen, maar we hadden niet meteen de goede klik. Het was simpelweg te duur.''
Een groot nieuw avontuur leek daarmee vervlogen. Tot een week of acht geleden horecamakelaar Ries Wijnen onverwacht contact opnam met Fikke.
Lees ook: Horeca in Etten-Leur worstelt met strikte regels
,,De eigenaar van de oude monumentale boerderij, Anton van Oirschot uit het Midden-Brabantse Diessen, vond het toch kansrijk. We hebben toen een paar bezoeken aan de locatie gebracht. Van Oirschot bleek al snel een goede klik te hebben met Morris. Beiden delen een passie voor geschiedenis, authenticiteit, verhalen vertellen, horeca en gastvrijheid. Ze voelen de ziel van het pand. Dat gaan we delen met onze gasten.''
Morris Fikke straalt. ,,Een gouden kans, zo krijg je ze niet vaak. Het gebouw is fantastisch. Het ademt geschiedenis. We gaan het zoveel mogelijk in oude boerenstijl herstellen, met bijpassende oorspronkelijke kleuren.''
De zaak gaat zich richten op verschillende groepen met een zaal voor grotere feesten en partijen ('op de huidige locaties hebben we daar de mogelijkheden niet voor'), een pannenkoekenhuis ('echt in oude stijl met passende pannenkoekenstoeltjes') en een luxe restaurant ('op Bib Gourmand-niveau').
Lees ook: Vincents Etten-Leur: Bistro in Franse sferen
,,Het pannenkoekenhuis zal het hele jaar door zeven dagen per week geopend zijn, het restaurant van woensdag tot en met zondag en de feestzaal uiteraard op aanvraag'', zegt Morris Fikke.
Hij streeft ernaar om het pannenkoekenhuis zo snel mogelijk deze zomer open te stellen. ,,Dat geldt ook voor het terras. We willen een goede relatie opbouwen met de speeltuinstichting.''
De familie Fikke huurt De Hoge Neer voor vijf jaar en heeft een optie voor nog eens vijf jaar.
De officiële opening is voorzien voor donderdag 6 september. Sheila Fikke: ,,Over twee weken krijgen we de sleutel. We hebben de eerste sollicitatiegesprekken al gehouden.''