Nieuws Regio

Geen dromen maar daden

Die droom omzetten in daden. Dat is wat de jonge ondernemer Anne-Marij de Koning dacht en vervolgens deed. Ze opende onlangs de deur van haar eigen patisseriewinkel: De Keuken van de Koning. Het geld voor de start haalde ze op via crowdfundingplatform doorgaan.nl. Wat betekent het ondernemerschap voor zo’n jonge, startende ondernemer?

De Amersfoortse 4 januari 2017

Doorgaan 5

Waarom heb je gekozen voor het ondernemerschap?

Het is voor mij lange tijd een droom geweest waarvan ik op een gegeven moment dacht: nu of nooit. Bakken en ondernemen leek mij gewoon een heerlijke combinatie, en ook nu ben ik blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Ik haal er persoonlijk gewoon heel veel voldoening uit als mensen blij worden van de dingen die ik maak.

Wat maakt jouw winkel bijzonder?

Alles wat ik in mijn winkel verkoop, maak ik zelf en het is super vers. Daarnaast vind je bij mij verschillende ingrediënten die je misschien niet bij elke patisserie of bakkerij tegenkomt, zoals citroengras, verse kruiden (tijm, rozemarijn) maar ook rozenblad en minder bekende soorten. En in de zomer verse bloemen zoals viooltjes en kaasjeskruid. Bovendien zijn de ingrediënten waar mee ik werk zo veel mogelijk biologisch en lokaal geproduceerd. Ik geloof namelijk dat je de kwaliteit en liefde waarmee producten verbouwd of gemaakt worden, terug proeft in de zoetigheden die ik er uiteindelijk van maak.

Welke obstakels moest je overwinnen voor jouw winkel?

Het idee om een eigen koffiezaak te openen, daar begon het bij mij eigenlijk een hele tijd geleden mee. Ik denk dat ik daar al vanaf mijn 16e of 17e over droomde. Maar voordat je dan uiteindelijk de stap neemt, ben je zo een aantal jaren verder. Studeren, je vindt een baan en een kleine tien jaar later denk je dan: “Hé, waarom ga ik gewoon niet datgene proberen waar ik al een lange tijd van droom?”. Op het moment dat ik de knoop had doorgehakt - ik ga een eigen patisseriewinkel openen (met koffiezaak als einddoel) - waren mijn twee belangrijkste obstakels het rondkrijgen van de financiering en het vinden van een geschikt pand. De financiering kreeg ik binnen twee maanden rond via crowdfunding op doorgaan.nl. Heel tof als dat dan ook echt lukt. Tijdens de crowdfundcampagne vond ik het pand en vanaf dat moment ging het eigenlijk heel snel.

Wat is je tegengevallen als startende ondernemer en wat is je meegevallen?

Er is altijd genoeg werk, als je wil kan je zo zeven dagen per week met de winkel bezig zijn. Belangrijk is het om af en toe even met de benen omhoog te gaan. Wat ik heel leuk vind, is het enthousiasme van de mensen om me heen. Niet alleen vrienden en familie, maar ook klanten in de winkel en ondernemers uit de buurt die mij als startende ondernemer graag helpen.

En hoe waren die reacties van vrienden en familie dan?

Heel positief. Vrienden en familie hebben mij vanaf het begin gesteund en aangemoedigd. Ze vonden dat al dat praten over die droom van een eigen winkel maar eens omgezet moest worden in daden. Het idee voor crowdfunding kwam zelfs vanuit mijn familie. Dus zij hebben zeker hun steentje bijgedragen aan het verwezenlijken van de winkel en doen dat nog steeds.

Over vrienden en familie gesproken, kun je werk en privé goed combineren?

Ja hoor, zeker. Zondag is voor mij echt heilig en is een dag die ik vrij houd om iets leuks te doen of lekker bij te komen van de werkweek. Doordat ik minder vrije tijd heb merk ik dat ik er wat spaarzamer mee omga. Ik probeer juist leuke dingen te doen op moment dat het kan.

Is het eigen ondernemerschap dan weleens eenzaam?

Het alleen ondernemen heeft zeker twee kanten. Hoewel het vaak heel fijn is dat je je eigen gang kan gaan en je eigen visie kan uitvoeren, mis ik het soms wel om met iemand te kunnen sparren over de winkel. Iemand die er ook middenin zit. Hoe zorg je ervoor dat je dan altijd maar weer doorgaat? Het belangrijkste voor mij is om te zorgen dat ik niet zeven dagen per week aan het werk ben. Soms even een stapje terug doen en zo nu en dan even er tussenuit en proberen niet met mijn hoofd in de winkel te zijn. Verder probeer ik zoveel mogelijk gezond te eten en voldoende slaap te pakken zodat je de volgende dag weer fit en fris aan de slag kan.

Waar ben je trots op als ondernemer?

Iedere keer wanneer ik de deur achter me dicht doe en me bedenk dat ik dit bedrijf samen met vrienden, familie en investeerders neer heb kunnen zetten. Dat is gewoon heel gaaf. En heel gelukkig en trots ben ik zeker wanneer een blije klant binnenkomt die heel erg heeft genoten van iets wat ik maak. Dat blijft toch heel bijzonder en iedere keer denk ik dan toch weer: “Wauw, dat heb ik gedaan.”

Wat zou je willen verbeteren?

De droom is nog steeds de koffiezaak dus daar wil ik graag naar toe werken. Daarnaast zou ik graag in de toekomst nog meer met lokale producenten gaan samenwerken en zou ik mijn klanten en doelgroep meer willen betrekken bij de winkel door bijvoorbeeld workshops, maar ook blogs en filmpjes.

Tot slot: wat is jouw tip voor startende ondernemers?

Toen ik het concept van mijn winkel op papier ging zetten, begon ik met mijn uiteindelijke droom. Die koffiezaak met lunch, ontbijt en lekkere zoetigheden. Maar ik merkte al snel dat het beginnen met zo’n concept vanuit het niets heel veel voeten in de aarde had. Het gaf me een soort van onrust waardoor ik dacht: “Ik ga terug naar de basis en begin bij het begin.” Daardoor kwam ik bij de kern van wat ik wilde en het plan te starten met een patisseriewinkel. En die winkel langzaam verder uit te bouwen tot een koffiezaakje met lekker eten. Mijn tip: begin met iets kleins in de richting waarvan je uiteindelijk heen wilt. Op deze manier kan je zonder al te grote risico’s kijken of je idee überhaupt werkt, want dat weet je pas echt op het moment dat je de deuren van de winkel open gooit. Je kan op deze manier je bedrijf organisch laten groeien om uiteindelijk toe te werken naar die droom.

Lees ook: Veranderen of doorgaan?