De meeste werknemers bouwen via hun werkgever pensioen op via de zogeheten tweede pijler. Maar voor medewerkers van veel mkb-bedrijven is niets geregeld; deze groep moet voor zichzelf iets regelen en is aangewezen op de derde pijler. En ‘even gaan zitten voor je pensioen’ is iets wat veel mensen het liefst uitstellen.
Goed werkgeverschap
“De gemiddelde leeftijd van onze werknemers ligt rond de 29, dus pensioenopbouw leeft nog niet per se bij iedereen”, zegt Lianne Kappert, Head of People Operations bij Vandebron. Toch wilde de duurzame energieleverancier pensioen faciliteren voor zijn medewerkers. “Pensioen is momenteel absoluut een thema. Sinds we met Vandebron in de scale-up fase zijn aanbeland, vinden we dat het aanbieden van een pensioenregeling bij onze ondernemingsfase hoort. We willen tegemoetkomen aan de behoefte van goede secundaire arbeidsvoorwaarden.”
Lees ook: Pensioencommunicatie vergroot tevredenheid medewerkers
Vandebron (130 medewerkers) is niet het enige mkb-bedrijf dat de noodzaak van een pensioen zag. Ook The Odd Shop (14 medewerkers) merkte de relevantie van een pensioenopbouw voor werknemers. “Het succes van The Odd Shop is het resultaat van het harde werken van onze medewerkers”, legt Managing Partner Oscar Hamming van het reclamebureau uit. “Daarom wilden we in het kader van goed werkgeverschap voor onze medewerkers pensioen faciliteren.”
Potje voor later
Op dat moment begon de zoektocht in de wereld van pensioenaanbieders. “Ik ben eerst zelf gaan oriënteren, door simpelweg te googelen”, aldus Sophie van Neer, People Manager BNL bij beauty-boekingplatform Treatwell (75 medewerkers). “Maar uiteindelijk hebben wij een onafhankelijke pensioenadviseur ingeschakeld, omdat het toch complexe materie blijft. Pensioen is een lastig onderwerp, dat wil je goed geregeld hebben voor je werknemers.”
Lees ook: Nu ook beleggen bij BrightPensioen
Voor Hamming was die zoektocht niet erg ingewikkeld. “Als je je even verdiept in de wereld van pensioenen, dan is het niet erg ingewikkeld. Het is gewoon een ‘potje voor later’, simpel.” The Odd Shop kwam bij BrightPensioen uit, waarvoor ze eerder reclames heeft geproduceerd. “Wij vinden het goed dat ze een challenger op de pensioenmarkt zijn, om een vrij traditionele markt open te breken met een eerlijk verdienmodel en een transparante werkwijze.”
Duurzaam businessmodel
BrightPensioen biedt flexibele pensioenopbouw voor mensen die zelf hun pensioen willen regelen. Het Amsterdamse bedrijf is de enige aanbieder die geen geld verdient aan het pensioenvermogen van de deelnemers, maar aan een jaarlijks lidmaatschap. Daardoor blijft er meer pensioen over voor de deelnemer. Deelnemers zijn tevens mede-eigenaar via een deelnemerscoöperatie, waardoor ze zeggenschap hebben en meedelen in de winst. Het vermogen van de deelnemers wordt tegen kostprijs belegd in een duurzaam fonds.
Voor Vandebron was het duurzame businessmodel van BrightPensioen één van de redenen om voor de pensioen-challenger te kiezen. Kappert: “Onze keuze heeft grotendeels te maken met onze vergelijkbare missie; een duurzaam businessmodel. Maar daarnaast waren voor ons de flexibiliteit, de ondersteuning en het volledig duurzame Bright LifeCycle-fonds belangrijke criteria, welke alledrie helder en transparant zijn bij BrightPensioen.”
Zowel Vandebron, Treatwell als The Odd Shop koos ervoor om het inschrijfgeld en de lidmaatschapskosten voor hun werknemers te vergoeden. Dat BrightPensioen niet verdient aan het opgebouwde vermogen uit het pensioenpotje van medewerkers was voor The Odd Shop een absolute voorwaarde. “Een pensioenaanbieder moest voor ons aan twee punten voldoen: we wilden de flexibiliteit van een ‘modern pensioen’ en er moet zoveel mogelijk van de bijdrages daadwerkelijk naar het pensioenpotje van de werknemers gaan”, zegt Hamming.
Lees ook: BrightPensioen: naar een individueel, flexibel en duurzaam pensioenstelsel
‘Saai onderwerp, leuk gebracht’
Nadat er voor BrightPensioen was gekozen, moesten de werknemers nog voorgelicht worden over pensioen, de werkwijze en de flexibiliteit van BrightPensioen. Bij alle drie de mkb-bedrijven werden meerdere sessies gehouden, inclusief vragenuur.
"Als werkgever kregen wij bij onze tevredenheidsonderzoeken onder werknemers steeds vaker te horen dat onze medewerkers een pensioenregeling op prijs zouden stellen”, aldus Van Neer van Treatwell, waar 50 van de 75 werknemers meedoen met BrightPensioen. “Dus hoefden ze niet overtuigd te worden, maar vooral geïnformeerd, want voor sommige medewerkers blijft het een lastig onderwerp. Maar tijdens diverse sessies hebben de mensen van BrightPensioen pensioenopbouw in de derde pijler helder uitgelegd, wat de meeste werknemers de ogen heeft geopend om het pensioen op tijd en goed te regelen.”
Ook Vandebron, dat momenteel voor 53 van de 130 medewerkers het pensioen faciliteert, is erg blij met de communicatie en behulpzaamheid van BrightPensioen. Kappert: “Tijdens de pensioenworkshops die wij samen met BrightPensioen organiseren, krijgen we geregeld te horen ‘saai onderwerp, leuk gebracht’. Het gaat ons ook om het creëren van bewustwording.” Bij The Odd Shop doen alle 14 werknemers mee. “Geloof me, pensioen opbouwen voor je werknemers hoeft niet zo moeilijk te zijn”, besluit Hamming. “Je moet als werkgever er gewoon tijd voor vrijmaken.”
Het gaat ons om het creëren van bewustwording
Lianne Kappert, Head of People Operations, Vandebron