Nieuws Regio

Hoe herken ik dat het te veel wordt?

We hebben allemaal weleens last van stress, zelfs de ondernemers onder ons. Stress is gewoon spanning en iedereen heeft daar een beetje van nodig om goed te functioneren. Maar wanneer is het te veel?

Frans Bruijn 11 februari 2016

Werkstress1065

Ik kom dagelijks bij ondernemers over de vloer en ik zie één constante factor: ondernemers gaan door waar de meeste anderen stoppen.

Teveel hooi

Vasthoudendheid is een sterke eigenschap, maar ook een eigenschap die risico's met zich meebrengt. Helaas kom ik regelmatig in contact met ondernemers die een burn-out hebben. Het verhaal erachter is vaak een combinatie van te lang te veel hooi op de vork nemen en het schrappen van ontspannende activiteiten. Als er dan ook in de privésfeer iets spaak loopt, is het logisch dat het lijf een keer zegt: tot hier en niet verder.

Het hoeft niet zo ver te komen. Als ondernemer is het belangrijk overmatige stress te herkennen. Belangrijke signalen: verlies van creativiteit, concentratieproblemen, vaker ruziemaken, vergeetachtigheid en overmatig roken en drinken.

Gevarenzone

Benieuwd of je zelf op dit moment in de gevarenzone zit? Doe een snelle zelfscan op amersfoortse.nl/stresstest.

Frans Bruijn is arbeidsdeskundige bij De Amersfoortse. Hij en zijn collega's spreken dagelijks ondernemers en snappen hun passie, drijfveren en ondernemerslust. Heb je ook een vraag voor deze specialisten? Mail dan naar: vraag@deondernemer.nl.