Nieuws Regio

Hoe deze Zeeuwse Ruitersportzaak en manege elkaar versterken

Of ze ooit nog op een eigen boerderij terechtkomen, is niet zeker, maar wie de ontwikkeling van Ruitersport Sissi ziet, kan niet anders dan vermoeden dat het een keer zover komt. Dat schrijft de PZC.

VALESKA NASTALY | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 5 juni 2018

Ruitersportzaak Sissi dirkjangjeltema

Als je voor het eerst van je leven een pony gaat poetsen, horen daar eigen borstels bij. Dat maakt het des te leuker, vindt Ellen Meijaard. Ze deelt poetstasjes uit als kinderen voor een poetsles komen bij haar Sissi Dream Stables in Sint-Laurens.

Is het een manege? Nee eigenlijk niet, meer een kleinschalige ponyclub. Het is wel een droom van Ellen Meijaard (56) uit Middelburg. ,,Welke paardeneigenaar droomt er nou niet van zijn eigen stal?" Het liefst zou ze paarden aan huis willen. Een eigen boerderij. Een eigen manege. Zover is het nog niet, maar ze is wel hard op weg.

Lees ook: Hoe de taartenwinkel Honeypie furore maakt in Zeeland

,,Alles wat ze doet, doet ze met zo'n drive. Ze gaat er blindelings voor", zegt echtgenoot Dick Meijaard (57). Zo ook toen Ellen negen jaar geleden Ruitersport Sissi begon. ,,Dat was geen droom, dat was mijn grapje", zegt Ellen. Dick maakte een ondernemingsplan en is zich later steeds meer met het bedrijf gaan bemoeien, zo ontwikkelde hij de website en doet hij de administratie.

Ze werkte vijftien jaar bij Kruidvat, waar ze begon als oproepkracht, maar uiteindelijk assistent filiaalmanager werd. Dat werk werd te zwaar en ze ging op zoek naar iets anders. ,,Ik leerde iemand kennen die via veilingen ruitersportspullen kocht. Ze zei: 'Ellen, wil jij niet ook wat spullen om te verkopen?'"

Van het een kwam het ander. Ze begon met verkoop van spullen op de pensionstal waar ze stond, maar daar groeide ze al snel uit haar jasje. Ze kocht een SRV-wagen en toen de spullen daar niet meer in pasten, volgde er winkelruimte in MeliskerkeNa Meliskerke verhuisde de winkel naar Oost-Souburg en sinds twee jaar huist Ruitersport Sissi in het voormalige pand van de Spar-supermarkt aan de Dreesstraat in de Vlissingse wijk Paauwenburg. Dat ze in zo'n korte tijd zo zijn gegroeid komt volgens Dick 'door voortdurend keihard te werken, weinig uit te geven en goed op de kosten te letten.'

Lees ook: Friesian Horse Stables gaat op zoek naar de klik tussen koper en paard

,,Wil je koffie?" Alle klanten die bij Ruitersport Sissi in Vlissingen over de drempel stappen, krijgen die vraag. ,,Mensen moeten zich welkom voelen", is het motto van de eigenaresse. Ze heeft zelfs een speciale koffiehoek in haar zaak. Dick: ,,Iemand niet als nummer behandelen is heel veel waard in je bedrijf. Ik probeer ook altijd te onthouden wat iemand doet."

Sinds kort wordt de koffievraag ook in het Wegje van Blok 16 in Sint Laurens gesteld, al is het dan eerder 'Wat wil je drinken?'. De lesklantjes blijven na de paardrij- of poetsles ook vaak allemaal nog even voor wat limonade en wat lekkers.

Lees ook: Bencom betrekt historisch koetshuis in Groningen

Want zo is hoe Ellen het graag ziet. Dat het gezellig is. ,,We proberen het kleinschalig en persoonlijk te houden."

De Sissi Dream Stables bestaat nu uit zeven pony's, een paard en een veulen. Ellen huurt een instructrice in voor de paardrijlessen. Natuurlijk heeft ze ideeën om er meer mee te doen. ,,Ik wil een ruitermarkt houden waarbij kinderen ook een rondje op een pony kunnen rijden."

Dick glimlacht. Hij weet dat er elk moment meer in het verschiet kan zitten. Misschien toch ooit nog een boerderij, met een manege en ruitersportzaak aan huis.