Nieuws Regio

Hovenier ontwikkelt innovatief ontwerpplatform

Als enige in de wereld heeft Teunis van de Pol een tekenmodel waarmee professionele hoveniers en consumenten hun tuin kunnen inrichten. Door digitaal te gaan met zijn bedrijf bereikt hij miljoenen consumenten.

René Bogaarts 21 maart 2017

Rob Voss Foto Gar Dsign02

Teunis van de Pol (42) had een bedrijf in grond-, weg- en waterbouw en een hoveniersbedrijf. Hij gebruikte de nieuwste technieken die beschikbaar waren. “Maar ik wilde iets innovatiefs'', zegt Van de Pol. In 2013 ging zijn website tekenjetuin.nl live. Niet zozeer een webshop waarop je planten, tegels en tuinmeubelen kunt kopen, maar vooral een tekenmodel waarmee professionele hoveniers en consumenten complete tuinen kunnen ontwerpen. “Ik ben de enige in de hele wereld. En ik zie nog heel veel nieuwe mogelijkheden."

Online

Het tekenmodel van Van de Pols bedrijf garDsign, waar al ruim 500 professionals mee werken, is door een miljoen consumenten anoniem gebruikt. Honderdduizend particulieren hebben hun complete ontwerp geüpload, zodat ze er later mee verder kunnen.

Invloed

Als de ontwerpen in 3D worden bekeken, kun je zelfs de verdeling van zonlicht en schaduw op een zomerdag zien. “Als je de juiste mix van groen en grijs hebt, van tegels en beplanting, verschijnt een smiley die aangeeft dat de tuin voldoende waterberging heeft. Ik merk dat die smiley echt invloed heeft op gedrag.''

Op afstand

Wie met zijn ontwerp naar een hoveniersbedrijf gaat, weet snel wat zijn tuin gaat kosten. Maar als het aan Van de Pol ligt, rolt zo'n complete prijsopgave er over een paar jaar vanzelf uit. “Veel leveranciers zijn daar nu nog niet aan toe, zeker niet als het gaat om leveranciers van planten.'' Dit jaar nog krijgen gebruikers de afmetingen van hun huis en tuin meteen op hun laptop, tablet of mobiel als ze hun adres intikken. Die gegevens haalt Van de Pol van het Kadaster. Uiteindelijk hoopt hij ook klanten op afstand te kunnen adviseren, omdat hij dan bijvoorbeeld weet om welke grondsoort het gaat. Hij kan nu al op basis van klantgedrag voorspellen welke kant de markt op gaat.

Kennis

Van de Pol, die de middelbare bosbouw en cultuurtechnische school volgde, heeft zich zelf de kennis op ict-gebied eigen moeten maken. Tot nu toe investeerde hij ruim een half miljoen in zijn bedrijf. garDsign heeft vijf mensen in dienst. De inkomsten komen vooral van hoveniers die het tekenmodel gebruiken en leveranciers die hun producten willen laten zien.