Aangeboden door Hyundai
Branded Content Regio
Hoe Hyundai energiereus Stedin helpt met de overstap naar elektrisch rijden
Duurzaamheid staat op plek 1 in de missie van netbeheerder Stedin, die bij twee miljoen klanten zorgt dat thuis het licht brandt. Eén van de manieren om alle 4000 medewerkers van het stoombedrijf te laten verduurzamen is door hen in de elektrische auto, op de fiets en in de trein krijgen. Dat is echter best een uitdaging. Inkoper Edwin van Vliet en Hoofd Mobiliteit Gertjan Sybrandi vertellen hoe ze op de goede weg zijn, bijvoorbeeld door een groot deel van de bestaande leaseauto’s te vervangen door elektrische alternatieven.

Verduurzamen van het wagenpark
Sybrandi vertelt hoe hij en zijn collega’s duurzaamheid op verschillende manieren doorvoeren binnen het bedrijf. Enerzijds met het wagenpark, anderzijds ook met een plan om zonnepanelen op de daken van werknemers te stimuleren.
“Het wagenpark is bij uitstek een plek waar je goed kunt verduurzamen. Wij hebben een plan gemaakt waarmee we naar de directie zijn gestapt. We zijn begonnen met het deels vervangen van de personenauto’s door elektrische wagens, maar zijn ook toekomstgericht bezig door bedrijfsbussen onder de loep te nemen. Op dit moment zijn daar echter nog onvoldoende elektrische alternatieven voor.”
Lees ook: Waarom flesjesbedrijf Dopper een duurzame deal sloot met Hyundai
Door de medewerkers van Stedin wordt elektrisch rijden vrij gemakkelijk geaccepteerd. Ook buiten de kantoormuren wordt bewust met de planeet omgaan door de werkgever aangemoedigd. “Zo hebben we duurzame initiatieven voor bij de medewerkers thuis, denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen. Daar is veel interesse voor”, vertelt Sybrandi.
Voldoende range en flinke aantallen
Terug naar het wagenpark. Bij Stedin zochten ze naar een elektrische auto met voldoende bereik en een goede kilometerprijs. “Ook hebben we gekeken naar de elektrische auto’s die beschikbaar zijn in de markt en hebben ze vergeleken op zaken als het bereik, de tco (total cost of ownership) en de aanschafprijs. Hyundai was een van de eerste leveranciers die met een goed voorstel kwam en al onze vragen helder kon beantwoorden , vertelt Van Vliet. Uiteindelijk is Hyundai daarin een van onze voorkeuren geworden. Ook omdat zij een bepaald aantal auto’s konden leveren. Dat is zeker nog niet vanzelfsprekend.”
“Het gaat bij ons wel om flinke aantallen”, vult Sybrandi aan. “We wilden het eerste half jaar zestig bedrijfsauto’s inzetten. Hyundai kon ons garanderen dat die auto’s ook daadwerkelijk geleverd zouden worden. Het is leuk om een ambitie neer te zetten, maar je moet hem ook kunnen realiseren.”
Hyundai Ioniq
De Hyundai Ioniq is een praktische auto die voldoet aan de eisen van Stedin. Van Vliet: “We krijgen positieve reacties: hij rijdt fijn, de actieradius is over het algemeen voldoende en je kunt hem aan de snellader zetten als dat tussendoor een keer nodig is.” Een geslaagde adoptie van de elektrische auto gaat gepaard met positieve eerste ervaringen, merkt Van Vliet. “Er zijn veel collega’s die de overstap naar elektrisch rijden gemakkelijk maken, maar we hebben ook te maken met een groep die er echt nog aan moet wennen. Je moet je bedenken dat er voor medewerkers met leaseauto’s bepaald wordt dat ze elektrisch gaan rijden.”
Stof tot nadenken
Elektrisch rijden en daarmee een beperkte actieradius dwingt mensen tot nadenken over het maken van ritten. Vind je het bijvoorbeeld de moeite om twee keer een rit van drie kwartier te maken voor een gesprek van anderhalf uur?
Tegelijkertijd is de groep die echt meer dan 200 kilometer op een dag aflegt niet zo groot, vertelt Van Vliet. “Je moet je er soms ook bij neerleggen. Dat resulteert erin dat je tijdens een korte periode snelladen langs de weg even een bakkie koffie drinkt bijvoorbeeld.”
Sport
Zelf zijn Van Vliet en Sybrandi inmiddels helemaal gewend aan elektrisch rijden en de zaken die daarbij komen kijken, zoals het bereik. Sybrandi: “Ik denk echt beter over mijn ritten na. Als ik naar een locatie ga, zorg ik dat ik daar in ieder geval twee uur ben, zodat ik mijn auto kan opladen.” Van Vliet, een echte autoliefhebber, ziet het als een sport om zo ver mogelijk te komen met de elektrische auto. “Ik vind het transport met een bepaalde charme.”
De beste kilometers
Omdat Stedin over ongeveer 2200 bedrijfswagens en -bussen beschikt, horen we Van Vliet en Sybrandi het meest over auto’s. Daarnaast heeft Stedin ook een vervoersprogramma voor de kilometers die niet op de weg worden gemaakt. “We hebben bijvoorbeeld een mooie regeling voor het openbaar vervoer: medewerkers kunnen een OV-vrij kaart krijgen voor zakelijk én privé-gebruik.”
Sybrandi: “Kijken we in de toekomst, dan hebben we het ook over andere vormen van duurzaam verplaatsen. Er zijn medewerkers die geïnteresseerd zijn in elektrische fietsen, in speedbikes. De behoefte wordt flexibeler en we willen voor meerdere smaken genoeg aanbod hebben. En we kijken redelijk actief naar waterstofauto’s zoals de Hyundai Nexo, dat wordt in de toekomst mogelijk ook nog een goed alternatief.”