Aangeboden door Hyundai
Branded Content Regio
Hoe Hyundai deze energiegigant helpt in de transitie naar groene stroom
De transitie naar groene energie versnellen. Dat is een van de duurzame doelen van ENGIE. Dit doet de energieleverancier door projecten op te starten om in Nederland duurzame alternatieven voor aardgas te bieden, het aantal elektrische auto’s in de leasevloot flink op te schroeven en de eigen klanten te ondersteunen en te adviseren over groene stroom.

Gerwin Sieders weet er alles van. Hij is binnen ENGIE Nederland verantwoordelijk voor zowel de consumentenmarkt als de MKB-markt. “Wij helpen klanten met het zo duurzaam en herleidbaar mogelijk opwekken van stroom. We proberen hen te helpen met het besparen, bewaren en zelf opwekken van energie en natuurlijk met duurzame mobiliteit.”
Leider
ENGIE wil leider zijn in de energietransitie. “In het verleden produceerden we op grote schaal ‘normale’ elektriciteit, nu zijn we aan het groeien in de productie van duurzame elektriciteit”, vertelt Sieders. Het bedrijf is heel erg veranderd. Duurzaamheid is ook in andere delen van het bedrijf terug te vinden. “Laadpalen, afvalverzamelpunten en zo min mogelijk papier op kantoor. Op onze productielocaties in onder meer Zwolle en Burgum hebben we energiecentrales afgebroken en vervangen door grote zonne- en windparken.”
Lees ook: Zo draagt Hyundai bij aan de duurzame doelen van Royal HaskoningDHV
Projecten
Zijn bedrijf is bezig met verschillende interessante projecten om Nederland van het gas af te helpen, vertelt Sieders. “We zijn bezig met een zonnepark aan de Flevokust, wat een van de grootste parken van Nederland moet worden. Daarbij zijn we ook druk met het ontwikkelen van biogas, dat willen we ook beschikbaar maken voor de consument.” Ook duurzame mobiliteit is een belangrijk agendapunt voor ENGIE. “Elektrisch rijden is hot. In Nederland hebben we 6000 laadpalen geïnstalleerd voor publiek laden, bij ondernemers en bij mensen thuis.”
Een vast maandbedrag
Mensen sluiten liever geen lening af om zonnepanelen op hun dak te laten leggen. Voor een rekening in de vorm van een vast maandbedrag gaan ze wel overstag, vertelt Sieders. “Het is een van onze oplossingen die helpt bij het vergroenen van energie. Financiering van isolatie, warmtepompen en duurzame mobiliteit is een belangrijke blokkade in de duurzame energietransitie. Een duurzame woning kost nogal wat. Als je niet van tevoren een enorme investering hoeft te doen in zonnepanelen of laadpalen, scheelt dat heel veel.”
Lees ook: Waarom flesjesbedrijf Dopper een duurzame deal sloot met Hyundai
Uitverkocht
Bij particulieren valt vooral het lokale aspect van duurzame energie in de smaak. “Als consument sloot je vroeger gewoon gas en stroom af, nu kun je kiezen waar het precies vandaan komt. Mensen vinden het interessant om te weten waar hun energie vandaan komt”, aldus Sieders. “Op een gegeven moment kregen we een telefoontje uit Zwolle: de energie uit het zonnepark daar was op. Het is grappig dat een elektriciteitsbedrijf op die manier ook ‘uitverkocht’ kan zijn.”
Grote stap naar duurzaam leven
Dat de overstap naar duurzaam leven voor veel consumenten een grote is, begrijpt Sieders heel goed. “Ik woon in een huis uit 1890. Natuurlijk heb ik zonnepanelen, daar ben ik begonnen. En ik heb een slimme thermostaat. Mijn energielabel uit het rood krijgen is echter een enorme uitdaging. Ik merk dat mijn eigen situatie mij helpt om te begrijpen dat niet zomaar iedere consument of ondernemer mee kan in de transitie. We zitten echt nog in de bewustzijnsfase.”
Leuker, beter, sneller
Wat Sieders nog niet heeft, is een elektrische auto. “Ik krijg mijn elektrische auto pas over zes weken. Het voelt heel ouderwets om op fossiele brandstof te rijden, dat heb ik vooral als ik op bijeenkomsten ben met mensen die wel elektrisch rijden.” Binnenkort hoort Sieders zelf ook bij die groep. Het wagenpark van ENGIE bestaat voor 10 procent uit elektrische auto’s. Dat moet groeien naar 40 procent.
Hyundai KONA Electric
In dat wagenpark komen binnenkort ook zestig Hyundai KONA Electrics te staan. “Veel medewerkers hebben voor de auto gekozen omdat het een mooie wagen om te zien is en hij een enorm goede actieradius heeft”, vertelt Sieders. “Dat is een mooie combi voor een heel interessante prijs. Bovendien blijft de Hyundai KONA Electric ook volgend jaar aantrekkelijk voor veel zakelijke rijders. Vanwege de prijs blijft hij volledig in de 4% bijtelling vallen.
Positieve geluiden
Binnen ENGIE zijn de geluiden over elektrisch rijden heel positief. Sieders: “Het is een heel andere manier van rijden: het is een stuk rustiger, je maakt minder herrie en - maar dat mag ik misschien niet zeggen - elektrische auto’s trekken snel op.” Het plannen van de autorit is nog wel een moeilijkheid voor sommige medewerkers. “Met een gewone auto tank je onderweg, een elektrische auto laad je pas op de plek van bestemming op. Soms moet je even langs de snellader, dan dood je de tijd met een kop koffie. Op dat vlak heeft de Hyundai KONA Electric overigens nog een voordeel boven andere elektrische auto’s: het snelladen gaat relatief snel. Ik merk dat mensen dat opnieuw uitvinden toch best leuk vinden. Er is ook een app-groep gestart waarin elektrische rijders van ENGIE elkaar vragen stellen. En men is blij dat ze iets goeds doen voor het milieu. Voor het eerst is duurzaam voelbaar leuker, dat is heel mooi om te horen.”