Nieuws Regio

Zo groeit deze Oosterbeekse ijssalon uit tot Italiaans restaurant

De nieuwe pizzaoven in Fratelli aan de Weverstraat in Oosterbeek is een blikvanger. Sinds kort zijn in de ijssalon ook pizza's en pasta's verkrijgbaar. Zodra het erachter gelegen woonhuis vrijkomt, wordt dat verbouwd tot restaurant.

Marc Nickel | Foto: Gerard Burgers 16 april 2018

Fratelli ijssalon pizzeria

Fratelli heeft net een verbouwing achter de rug en er staat er later dit jaar nóg een gepland. De ijssalon aan de Weverstraat in Oosterbeek verkoopt sinds kort naast ijs, koffie en gebak ook pizza's en pasta's.

Blikvanger

De bakken met allerlei smaken ijs zijn er nog, net als het fleurige fotobehang met bloemen. Een wand is weggebroken en de ruimte erachter voorzien van een nieuwe vloer en tegels. De nieuwe pizzaoven is een blikvanger. ,,Het is een Pavesi-oven, geïmporteerd uit Italië'', zegt John van der Heijden. Zijn vrouw Monique en hij bestieren Fratelli sinds 31 juli 2016, toen ze de ijssalon startten.

Lees ook: Hoe ijskoning Thomas Lijten op zijn 17e binnen liep

Combineren

Ze leidden destijds ook restaurant Schoonoord aan de Utrechtseweg, dat ze kort geleden verkochten aan Robert en Suzan van Silfhout. Pizzaiolo (Italiaans voor pizzabakker) Diego Quaranta verhuisde met het echtpaar Van der Heijden mee van Schoonoord naar Fratelli.

,,We waren eerst van plan de pizza's en pasta's op een andere locatie te gaan verkopen'', zegt Monique, ,,maar toen hoorden we dat het hierachter gelegen woonhuis vrij zou komen.'' Zo ontstond het idee het ijs en de pizza's te combineren op dezelfde plek. Al wordt dit in de toekomst wel gescheiden. Als de bewoners van het woonhuis verhuizen, wordt dat gedeelte verbouwd tot een kleinschalig restaurant met een aparte entree. ,,Dat wordt er een met een mooi groot hek'', zegt Monique. Het restaurant krijgt een terras en er zijn plannen voor een overkapping. Het voorste gedeelte van het pand blijft bestaan als ijssalon.

Passie

Het restaurant zal zich specialiseren in pizza's en pasta's. ,,Wij willen ons hiermee onderscheiden'', zegt John. In Schoonoord verkocht het echtpaar ook friet. ,,Hier niet, want daarvoor kunnen mensen op de Weverstraat al bij anderen terecht'', verklaart John. ,,Wij kiezen nu echt voor onze passie.''

Ze zijn grote liefhebbers van Italië en Italiaans eten. Om die reden trokken ze er al eens heen, op zoek naar een echte Italiaanse pizzaiolo voor hun toenmalige restaurant Schoonoord. Ze leerden via via Quaranta kennen. Sinds 2010 bakte hij bij hen in Schoonoord pizza's.

,,Dat was nog in een elektrische oven. Onze nieuwe Italiaanse Pavesi-oven werkt op hout of gas'', zegt John. ,,Diego kan nu in anderhalve minuut zijn pizza's bakken, dat duurde in die oude oven ongeveer vier minuten.''

In Fratelli kunnen klanten mede dankzij deze oven nieuwe soorten pizza's uitproberen, zoals een bufala pizza met buffel mozzarella of een pizza hollandaise, met augurken en Amsterdamse uien. ,,Die laatste loopt boven verwachting'', zegt John.

Imago

De ijssalon en het restaurant krijgen een verschillend imago. ,,Het restaurant zal wat robuuster zijn, de ijssalon fleuriger'', zegt Monique. ,,In de ijssalon heerst vaak een gezellige drukte. In een restaurant willen mensen rustig eten zonder de vrolijke geluiden van blije kinderen.''

Die geluiden kennen ze inmiddels maar al te goed, ook buiten Fratelli. ,,In de Albert Heijn worden Diego en wij soms al achtervolgd door kinderen'', zegt John lachend.