Advertorial van Provincie Zeeland

Advertorial Regio

Impact Brexit op Zeeuwse Bedrijven

Wat is de impact van de naderende Brexit voor Zeeuwse midden- en kleinbedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk? De Provincie Zeeland organiseerde in hotel Van der Valk te Middelburg een informatiebijeenkomst om Zeeuwse ondernemers goed voor te bereiden op de scheiding tussen Engeland en de EU.

Redactie De Ondernemer / MVO 26 december 2018

Provincie Zeeland Brexit impact 1

,,Om heel eerlijk te zijn: we hebben wel een stapje gezet, maar het blijft zoeken. Misschien dat we in januari, als er duidelijkheid is, nog eens een Brexit bijeenkomst kunnen organiseren”, zei avondvoorzitter Jo-Annes de Bat. De gedeputeerde van economische zaken leidde aan het slot ook een interactief programma met de Zeeuwse ondernemers Sander van der Veeke van Verex Customs Services en Lindert Moerdijk van MSP Onions.

Bijna 8 procent van de Zeeuwse export, zo’n 450 miljoen euro, gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Zeker bij geconditioneerde goederen is snelheid geboden. Schrikbeeld zijn kilometerlange files tot Calais omdat vrachtwagens allemaal langs de douane moeten. Behalve terugkeer van grenscontroles heeft een harde Brexit, dus zonder akkoord met de EU, gevolgen voor met name tarieven, licenties, certificaten en gezondheids- en veiligheidseisen voor producten. Zeeland exporteert veel landbouwproducten naar Engeland zoals aardappelen en uien.

Aanvullende exportdocumenten

Aan het forum nam ook Marc Groothuijse van de Kamer van Koophandel deel, adviseur Ondernemersondersteuning Buitenland en projectleider Brexit Impact Scan. Ongeveer 150.000 Nederlandse mkb-bedrijven doen direct of indirect zaken met het Verenigd Koninkrijk. Daarvan krijgen ongeveer 30.000 tot 35.000 bedrijven voor het eerst te maken met het zakendoen buiten de Europese Unie. Na 29 maart 2019 is het Verenigd Koninkrijk immers als niet-EU-lid formeel een ‘derde land’, hetgeen allerlei aanvullende exportdocumenten impliceert.

Totale chaos

Keynote speaker was D66 Tweede Kamerlid en Brexitrapporateur Kees Verhoeven. Hij ging met name in op de inhoud van de Brexit deal tussen de EU en premier May. ,,Bij een 'ja' in het Britse parlement kan de Brexit rustig landen. Bij een 'nee' zal niet alleen de Britse regering aftreden, maar heerst er ook totale chaos”, aldus Verhoeven. Bedrijven kunnen zich pas goed voorbereiden als er daadwerkelijk een besluit van het Britse parlement ligt. Groothuijse, tot de Zeeuwse mkb-ondernemers in de nagenoeg volle zaal: ,,Bereid je voor op het ‘worst case scenario’.”

Geen cherry picking

Een 'ja' tegen de deal betekent dat er door een overgangsperiode in de komende twee jaar feitelijk niks verandert in de handelsbetrekkingen tussen de EU en Groot Brittannië, verklaarde Verhoeven in Middelburg. ,,De tussen de 27 EU lidstaten en Theresa May overeengekomen deal is de enige optie. De boodschap is: ‘dit is het. We gaan niet nog eens verder onderhandelen. Het is alles of niks. Dus geen ‘cherry picking of ‘wel de lusten, maar niet de lasten’.“

De Brexit deal beschrijft de scheiding op 585 pagina’s papier. ,,Scheiden is afspraken maken over de toekomstige relatie. De scheidingsdeal brengt rust doordat de rechtsbescherming redelijk goed is vastgelegd. De transitieperiode tot eind 2020 geeft extra tijd en beperkt de schade. Deze periode kan nog één keer verlengd worden, maar dan is het echt over”, aldus de parlementariër.