Nieuws Regio

Van kroegbaas tot eigen brouwerij Oersoep aan de Nijmeegse Waal

Hij studeerde psychologie, gaf trainingen, werkte in de horeca en richtte toen met Sander Kobes Oersoep op. Want daar kan hij zijn creativiteit kwijt in een ambacht. De naam was er al voordat de brouwers in een oude soepfabriek trokken. ,,Heel bizar.'' Dat meldt De Gelderlander.

Jacqueline van Ginneken | Foto: Paul Rapp 4 mei 2018

Kick van hout oersoep

In de oude Honigfabriek aan de Waal in Nijmegen waar decennialang soep werd gemaakt, zetelt nu Oersoep: een kleine, lokale brouwerij van speciaalbieren. Van kruidige, steady bieren tot wilde brouwsels die ze zelf lekker vinden, met opvallende namen als En Garde, Hopfather en Plan 9, From Another Space. Begonnen met brouwen in 2011. Gewoon thuis. Niet als hobby - ,,We zijn vanaf het begin serieus bezig geweest'' - maar als nevenproject, zegt Kick van Hout, medeoprichter van de brouwerij. ,,We hebben een voorliefde voor heel vreemde bieren.'' En de drang om te experimenteren.

Oersoep: toepasselijke naam voor een brouwerij in een voormalige soepfabriek. Bewust?

,,In de tijd dat wij begonnen, was Oersoep een naam die anders was dan gebruikelijk. Dat wilden we ook, want we brouwen bieren met andere smaken. Als je niet openstaat voor de naam, sta je waarschijnlijk ook niet open voor onze biersmaken. En het brouwproces begint ook met granensoep. Maar we heetten al Oersoep voordat we in de Honig terechtkwamen. Dat is wel heel bizar.''

Jarenlang was u kroegbaas, nu hebt u een brouwerij. Goede carrièreswitch?

,,Een brouwerij is ambachtelijk: van graan tot glas, het hele proces. Jarenlang heb ik café De Opera gehad op het Koningsplein, later ook De Deut. Maar een brouwerij biedt veel ruimte voor creativiteit. Je kunt dingen uitproberen als het gaat om smaken. Veel mensen eten industriële shit, weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Ik wil het ambacht van bier brouwen nóg meer zichtbaar gaan maken. Met horeca letterlijk tussen de brouwketels.''

Had u met Oersoep ook in de binnenstad willen zitten?

,,Beide hebben hun eigen kracht. De binnenstad is een mooie plek. Toen we in 2011 begonnen aan de Binderskampweg op het industrieterrein, wilden we graag naar de stad, maar dat was niet mogelijk door regelgeving. Sinds 2014 zitten we in de Honig. Deze plek is voor ons heel belangrijk. Het is een creatieve broedplaats. Hier zitten gelijkgestemden met creatieve bedrijfjes.

Ik geloof in kleine, ambachtelijke bedrijven. De lokale effecten zijn groot. Dat het duurzaam is om producten dicht bij huis te halen, is een mooi neveneffect. Ik koop zelf zo veel mogelijk lokaal: koffie, brood, meubels. Maar het kan veel beter.''

Wat staat er op LinkedIn: brouwer of ondernemer?

,,Een smiley. Ik doe graag nieuwe dingen, creëer graag dingen. Soms hebben we al een etiket en maken we daar een bier bij. Zo stimuleer je creativiteit. In die zin ben ik ondernemer. Als je alleen maar bezig bent om twee bieren in de markt te zetten, dan ben je dus een zakenman. Dat zakelijke aspect heb ik misschien iets te weinig.''

Favoriete biertje: Hopfather of Sergeant Pepper?

,,Sergeant Pepper en Hopfather zijn onze belangrijkste bieren. Dit is wat Oersoep is. Op dit moment kies ik voor Hopfather.''

Drinkt u elke dag een biertje?

,,Nee, zeker niet. Als ik zin heb. Hoeveel biertjes ik in de week drink? Kan ik niet zeggen. Ik drink wel veel minder dan toen ik in de horeca werkte. Wijn vind ik ook lekker. Ik hou van alles wat kwaliteit heeft.''

Nederland is een pilsland: hoe krijg je mensen aan speciaalbier?

,,Tegen de industriële brouwerijen is bijna niet op te boksen. Het is in hun macht om in de horeca ervoor te zorgen dat jij van de tap blijft. Maar het verandert en dat komt doordat de consument om andere bieren vraagt. Oersoep is in meer dan dertig horecazaken en slijterijen in Nijmegen te krijgen. Onze bieren zijn wel substantieel duurder dan een Belgisch biertje.''

Waar staat Oersoep over vijf jaar?

,,Het is al een uitdaging om de eerste jaren te overleven. Je moet investeren in apparatuur om het beste bier te maken en vet op de botten hebben. We willen een gezonde groei, misschien op termijn een verdubbeling of verdriedubbeling. Ik hoop dat mijn dochters het overnemen.''

Paspoort

Kick van Hout (43) is geboren en getogen in Eindhoven. Na de middelbare school kwam hij naar Nijmegen voor een studie biologie. Na een jaar koos hij voor psychologie. Na zijn studie, in 2009, begon hij Zinproeverij, een bedrijf dat trainingen gaf aan hulpverleners. Van Hout begon in 2002 in café De Opera en later kwam daar De Deut bij, beide op het Koningsplein in Nijmegen. In 2010 stopte hij daarmee. Een jaar later begon hij samen met Sander Kobes brouwerij Oersoep. De brouwerij produceert 150.000 liter bier per jaar. Er werken zeven mensen.

Kick van Hout is getrouwd en heeft twee dochters van 1 en 3 jaar.