Aangeboden door Lisk Center Utrecht

Branded Content Regio

Lisk Center Utrecht: welkom in de blockchain-werkplaats

Ondernemers doen er goed aan alvast te experimenteren met blockchain om er klaar voor te zijn wanneer de technologie doorbreekt. Dat is de overtuiging van Jurre Machielsen van Blockchain Promotie en mede-initiatiefnemer van het Lisk Center Utrecht (LCU).

Van onze redactie 3 juni 2020

Jurre machielsen lisk center blockchain

Wat blockchain is

Blockchain is geen bedrijf en het is geen app. Het is een geheel nieuwe manier om data op online op te slaan. Een blockchain is een openbaar register waarvan bij wijzigingen identieke kopiën op verschillende plekken steeds tegelijk worden opgeslagen. Door de decentrale wijze van opslaan kan er geen komma in de historie van het register worden gewijzigd zonder dat het door het netwerk wordt opgemerkt, ongeldig gemaakt en afgewezen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Lisk Center Utrecht (LCU). Meer informatie: liskcenter.io

Het LCU is een zeer laagdrempelige co-werkplek in de innovatiehub Jaarbeurs Innovation Mile (JIM) waar alle ondernemers welkom zijn die kennis en ervaring willen opdoen op het gebied van blockchain. ,,Binnen twee jaar vallen alle puzzel-stukjes op hun plek voor de doorbraak van blockchain. Dan is er veel ervaring opgedaan, zijn de protocollen en standaarden vastgesteld en komen de tools voor het maken en gebruiken van blockchain-applicaties breed beschikbaar. Daarom is nu het moment om te gaan experimenteren. Dat geldt voor elk bedrijf dat wil innoveren, niet alleen voor high-tech start-ups."

Machielsen maakt de vergelijking met het World Wide Web. Internet was in de begintijd technisch lastig, weinig gebruiksvriendelijk en zonder veel nuttige toepassingsmogelijkheden. Dat veranderde met de komst van de browser, breedbandverbindingen en standaard-toepassingen als Wordpress voor het bouwen van websites.

Om in Nederland de doorbraak van blockchain te versnellen, heeft Machielsen met twee partners vanuit de open source gedachte samen met Lisk het LCU opgezet. Het concept heeft navolging gevonden in Berlijn en Tokio. Ondernemers en softwareontwikkelaars kunnen een werkplek gebruiken om te experimenteren, kennis te delen en mee te doen aan het ontwikkelen van praktische toepassingen voor iedereen. Het open source-uitgangspunt sluit aan op de visie van Lisk, de hoofdsponsor en naamgever van het LCU.

Lisk is een blockchain-applicatieplatform dat blockchain toegankelijk maakt voor iedereen. ,,Lisk is een interessante speler omdat het de basiselementen voor block-chain bouwt, zoals ontwikkeltools, crypto- currency wallets en een levendige gebruikerscommunity. Het team zit in Duitsland, lekker dichtbij. De technologie is echt gericht op de gebruiker. Het platform werkt op basis van JavaScript, wereldwijd de meest gebruikte programmeertaal."

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Lisk Center Utrecht (LCU). Meer informatie: liskcenter.io