Nieuws Regio

Machinebouw en software-engineering gaan samen op

Jan van de Kar maakt de ontwikkeling van the internet of things van dichtbij mee met zijn bedrijf in elektrotechniek. ,,Ongeacht de digitale ontwikkeling, blijft de elektronische basis onverminderd belangrijk''.

Martijn Schraven 21 maart 2017

Jan van de Kar Elektrotechniek

The internet of things is voor velen nog een abstract begrip. Tegelijkertijd is het een toekomst die al volop in de maak is. Jan van de Kar maakt de ontwikkeling in die richting al meer dan twintig jaar stap voor stap mee. Er zijn tal van mogelijkheden die hetzij financieel voordeel, hetzij een hoop gemak opleveren.

Data-analyse

Slimme software toepassingen geven fabrikanten de beschikking over één data-analyse van de hele waardenketen, vanaf de toelevering van grondstoffen en onderdelen tot en met de service rond een eindproduct. ,,Denk bijvoorbeeld aan een meting qua tempratuur en trillingen op de lagers", verduidelijkt Van de Kar. ,,De verzamelde informatie maakt het heel makkelijk om op het juiste moment een onderhoudsbeurt in te plannen. Daarmee kan worden voorkomen dat een machine stilvalt waardoor een heel productieproces gefrustreerd raakt." Voor Van de Kar's bedrijf een relatief eenvoudig realiseerbare toepassing die de klant veel profijt kan opleveren.

Complexe machines

Daar tegenover staan besturingen van heel complexe machines die zijn bedrijf op aanvraag van een klant ontwikkelt. ,,Zo hebben we onlangs de automatisering gerealiseerd voor een verpakkingsmachine voor lichtgevoelig materiaal. De uitdaging waar onze ontwerpers voor stonden was dat een hoge nauwkeurigheid en hoge betrouwbaarheid daarbij gecombineerd moesten worden met een hoge omloopsnelheid en dat alles in de setting van een doka."

Klanten

Bij zijn klanten onderscheid de ondernemer twee uitersten: ,,Het ene bedrijf is zeer vooruitstrevend en komt met vernieuwende ideeën en wensen terwijl andere klanten behoudender zijn. In beide gevallen denken we uiteraard met de klant mee. Als we bij de behoudende klant toepassingen zien die direct iets moois kunnen opleveren, zullen we zeker proberen hem hiervan te overtuigen."

Lees ook: Dit moet je weten over Smart Industry

Onverminderd belangrijk

Van De Kar begon zijn loopbaan als elektrotechnicus. Voor hij in 2003 zijn eigen bedrijf begon in de industriële automatisering, specialiseerde hij zich bij verschillende bedrijven in machinebouw en software-engineering. ,,De elektronische basis blijft onverminderd belangrijk. Ongeacht de digitale ontwikkeling, is de juiste aansluiting en plaatsing van de instrumenten die de benodigde data aanleveren van essentieel belang." Vervolgens moet de installatie in staat zijn om de ontvangen data om te zetten naar actie, dus softwarematige afhandelingen en elektrotechnische aansturingen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Van de Kar Elektrotechniek. info@vandekar-elektrotechniek.nl

Ongeacht de digitale ontwikkeling, is de juiste aansluiting en plaatsing van de instrumenten die de benodigde data aanleveren van essentieel belang

Jan van de Kar, Van de Kar Elektrotechniek