Nieuws Regio

Nederland Distributieland: over logistiek en BTW

Nederland staat al lange tijd bekend als distributieland. Uit onderzoek blijkt dat 4 van de 5 toplocaties in Nederland liggen met op de vierde plek de regio Midden-Brabant. Met 30.000 mensen die werkzaam zijn in de logistieke sector, is deze sector één van de belangrijkste economische sectoren in de regio (zie ook deze infographic).

Aimée Mounier - HLB Van Daal & Partners 1 juni 2016

Partnerpagina btw distributie

De Stichting Logistiek Midden-Brabant zet zich samen met de regio Tilburg-Waalwijk in voor het nog verder verbeteren van de regio Midden-Brabant als logistieke vestigingslocatie. Er wordt op 3 thema’s ingezet:

1. Het verbeteren van het imago van de distributiebranche
2. Human Capital
3. Innovatie

Ondernemers in Midden-Brabant hebben het Logistiek Smart Capital Investeringsfonds Midden-Brabant opgezet. Met het bijeengebrachte geld moeten plannen voor vernieuwing makkelijker gerealiseerd worden.

Btw-aandachtspunten bij logistiekNederland staat dus bekend om haar logistieke faciliteiten. Eén van de fiscale faciliteiten zit in de btw. Normaal gesproken dient op het moment van invoer van goederen aan de btw te worden voldaan. Vervolgens kan het maanden duren voordat de importeur deze btw terugkrijgt van de Belastingdienst. Om dit liquiditeitsnadeel te voorkomen, kan worden verzocht om de zogenaamde “verleggingsregeling bij invoer” toe te passen. De verleggingsregeling bij invoer zorgt ervoor dat de btw op ingevoerde goederen niet afgedragen hoeft te worden. Omdat de verschuldigde btw wordt opgenomen in de periodieke aangifte en in dezelfde aangifte deze btw als voorbelasting wordt teruggevraagd, vindt er geen geldstroom plaats voor de btw op invoer.

Waar moet u rekening mee houden als u exporteert of importeert? Wij vertellen u er in de whitepaper Logistiek en btw graag meer over.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Aimée Mounier, belastingadviseur bij HLB Van Daal & Partners.

"Sinds december 2008 ben ik als belastingadviseur werkzaam bij HLB Van Daal & Partners, regiokantoor Tilburg-Waalwijk aan de Prof. Asserweg 8 in Waalwijk. Mijn werkzaamheden bestaan uit de fiscale advisering en begeleiding van nationale en internationale cliënten, met name op het gebied van de btw. Door het coördineren van internationale belastingwerkzaamheden voor onze cliënten neem ik hun zorgen uit handen, zodat zij zich volledig kunnen richten op de core business van hun bedrijf."