Nieuws Regio

Noodlijdende opdrachtgever speelt vuil spel

Een consultancybureau heeft nog een flink bedrag te goed van een internationaal opererend bedrijf. Het bureau heeft de opdracht al lang en breed afgerond en gefactureerd, maar de betaling laat op zich wachten. Dat komt helaas vaker voor, maar nu blijkt ook het moederbedrijf van de opdrachtgever op omvallen te staan.

De Ondernemer i.s.m. DAS recht uit de praktijk 2 januari 2016

Das noodlijdend

Mijn incassocollega’s kennen het klappen van de zweep. De excuses voor het niet-voldoen van de factuur horen ze dagelijks voorbijkomen. In deze zaak is het niet anders. ‘Het geld moet eerst door onze buitenlandse moeder worden overgemaakt.’, ‘Er ontbreekt een nummer van de inkooporder.’ en de mooiste: ‘Onze crediteur zit in Bulgarije, dus het duurt allemaal wat langer.’.

In de tang

Het consultancybureau is lang genoeg van het kastje naar de muur gestuurd, dus neemt mijn collega het voor het bedrijf op. Het gebeurt te vaak dat een grote opdrachtgever een kleine opdrachtnemer in de tang heeft. De situatie is bovendien nog nijpender, omdat het moederbedrijf in financiële nood verkeert.

Tijd voor actie

Er is geen tijd te verliezen. Na een brief en een telefoontje komt er direct een toezegging. Toch blijft de betaling weer uit. Mijn incassocollega adviseert daarop meteen een kort geding te starten. Hij vraagt alvast de verhinderdata bij de debiteur op.

Alles mogelijk

De slagvaardigheid van mijn collega heeft de gewenste uitwerking. Het geding gaat direct naar de afdeling juridische zaken van de debiteur, en dan blijkt er ineens van alles mogelijk. Twee dagen later hebben ze betaald, inclusief alle rente en kosten. En dat binnen tien dagen nadat het consultancybureau de vordering uit handen heeft gegeven.

Net op tijd

Enkele weken later gaat de debiteur failliet. Zo zie je maar dat je nooit te lang moet wachten met het uit handen geven van je vordering en dat je er als behandelaar bovenop moet zitten.

Heb jij een conflict met een klant die niet of veel te laat betaalt? In onze gratis informatiegids lees je wat je eraan kunt doen.

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.

Heb jij een conflict met een klant die niet of veel te laat betaalt?