Nieuws Regio

Nu ook beleggen bij BrightPensioen

BrightPensioen, de flexibele pensioenchallenger, biedt sinds begin 2018 ook een beleggingsmogelijkheid aan. Met BrightBeleggen kan iedereen duurzaam vermogen opbouwen voor een ander doel dan pensioen. “We richten ons op mensen die geen ingewikkelde beleggingskeuzes willen maken en geen hoog risico willen lopen, maar wel meer rendement willen dan sparen oplevert.”

De Ondernemer i.s.m. BrightPensioen 12 februari 2018

Brightpensioen 1202

Bij BrightPensioen kan iedereen die zelf zijn pensioen wil regelen aan pensioenopbouw doen. Alle klanten van de challenger op de pensioenmarkt zijn mede-eigenaar via een deelnemerscoöperatie en beslissen mee over de koers. Daarom komt BrightPensioen met een beleggingsmogelijkheid, wat voorheen alleen mogelijk was via een lijfrenterekening voor pensioenopbouw.

“Wij kregen vaak van onze deelnemers te horen: kunnen wij niet bij jullie beleggen om vermogen op te bouwen voor andere zaken dan pensioen?”, legt oprichter Karin Jakobsen uit. “Maar ook van mensen die hun pensioen al geregeld hadden, kregen wij de vraag of ze zich konden verbinden aan BrightPensioen. Daar hebben wij zorgvuldig over nagedacht en eigenlijk verschilt BrightBeleggen niet zoveel van ons pensioenaanbod. Het doel is bij beide vermogensopbouw, maar bij de ene is er een fiscaal voordeel en staat je geld vast, bij de andere gaat het om vrij vermogen.”

Logische stap

Dat BrightPensioen de stap naar beleggen maakt, is eigenlijk een logisch vervolg. Er werd begonnen met pensioenopbouw voor degenen die zelf voor hun ‘financiële oude dag’ moesten zorgen. De challenger onderscheidt zich door als enige aanbieder geen geld te verdienen aan het pensioenvermogen van de deelnemers, maar aan een vaste jaarlijkse vergoeding. Bovendien wordt iedere klant ook aandeelhouder. Daarmee biedt BrightPensioen een pensioen dat simpeler, eerlijker en flexibeler is.

Jakobsen: “We geloven dat financiële producten voor mensen en niet tegen mensen moeten werken. Een financieel product kan een grote impact op het leven van mensen hebben. Daarom is het zo belangrijk dat financiële producten eerlijk zijn: een product dat op een transparantie manier wordt uitgelegd en voor een eerlijke prijs aangeboden wordt en waarbij de aanbieder geen tegenstrijdige belang heeft ten opzichte van haar deelnemer. Dat doen we met ons pensioenaanbod en dat doen wij nu ook met BrightBeleggen.”

Lees ook: BrightPensioen: ondernemers laten geld liggen door onwetendheid fiscale jaarruimte

Duurzaam beleggen

Als sociale onderneming belegt BrightPensioen via het Bright LifeCycle Fonds. Dit fonds bestaat uit een mix van duurzame aandelen- en obligatie-indexfondsen (ETF’s), aangevuld met greenbonds. BrightPensioen belegt tegen kostprijs en rekent daarnaast een lidmaatschap dat losstaat van het opgebouwde vermogen van de klant.

“Doordat je belegt in een lifecycle fonds, bieden we de meest relaxte manier van beleggen”, aldus Jakobsen. “Je hebt er als deelnemer geen omkijken naar. Doordat we maandelijks herbalanceren beperken we het risico, wat tot één procent extra rendement kan opleveren. In plaats van speculeren met derivaten en zwaar gestructureerde beleggingen of geld in bitcoins stoppen, richten wij ons op een duurzaam vermogen opbouwen voor de lange termijn. Met een focus op meer rendement en minder risico. Wij beleggen niet risicovoller dan neutraal. Ons doelrendement is 6% bij een inflatie van 2%. Deze doelstelling hebben we sinds de start van het Bright Lifecycle fonds - drie jaar geleden - ook waargemaakt.”

Zakelijk beleggen

De nieuwe deelnemers die van start gaan krijgen in de eerste twee jaar het lidmaatschap cadeau totdat ze 3.000 euro aan vermogen hebben opgebouwd. Ook voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) kan de beleggingsvariant van BrightPensioen interessant zijn. “Geld dat je als ondernemer niet direct nodig hebt, kun je qua rendement beter bij ons duurzaam beleggen dan het op een spaarrekening laten staan”, aldus Jakobsen.

Meer weten over BrightBeleggen? BrightPensioen organiseert regelmatig webinars waarin dit uitgelegd wordt. Kijk op: https://brightpensioen.nl/beleggen