Nieuws Regio

Dit bedrijf laat zien hoe je slim inspringt op de nieuwe privacywet

Ondernemers, sportverenigingen, scholen: velen worstelen met de nieuwe privacywet. Wie weet hoe je ermee om moet gaan, is spekkoper, schrijft Tubantia. Advocatenkantoren draaien overuren, bedrijven specialiseren zich in de wet. Luuk Stoker zag ook een kans.

KELLY ADAMS | CARLO TER ELLEN 12 juni 2018

The Privacy Offers privacywet AVG Wouter Lucassen May Woldberg Luuk Stoker

Dat hij wat moest doen om de gegevens van zo'n honderdduizend cursisten te beheren volgens de eisen van de nieuwe privacywet, was Luuk Stoker wel duidelijk. Via zijn opleidingscentrum Ten Kate & Stoker volgen al vijftien jaar lang jaarlijks duizenden mensen opleidingen en leggen examens af. Daardoor beschikt het bedrijf over veel gegevens van al die mensen. En met de nieuwe privacywet worden daaraan strenge eisen gesteld. Maar welke eisen? Stoker had geen idee.

Hij huurde de net afgestudeerde jurist May Woldberg in om al die gegevens te ordenen en te beheren volgens de eisen van de nieuwe wet. "Ze zat hier een week, dat werd een maand en ik dacht, wat doet ze toch allemaal?"

Lees ook: Dit betekenen de nieuwe privacyregels voor de consument

Het was voor Stoker reden om zich in de wet te verdiepen. "Ze heeft me stapje voor stapje uitgelegd waaraan we allemaal moeten voldoen." En hij kwam tot het besef dat het veel meer werk is dan eenmalig de boel op orde brengen.

Daardoor begon zijn ondernemershart sneller te kloppen. Want als hij niet weet wat hij moet doen, dan weten andere bedrijven dat vast ook niet. En daar is geld mee te verdienen. Een gat in de markt, waar hij gelijk in sprong. Het nieuwe bedrijf The Privacy Officers was geboren, in Borne.

Arbowet

"De AVG werkt net als de Arbowet", zegt de Hengelose ondernemer. "Je moet je aan de regels houden en dat op orde houden. En zolang het goed gaat, is er niets aan de hand. Tot er een keer een datalek komt. Of iemand een klacht indient omdat je iets niet goed hebt gedaan. Dan krijg je een controle en als je de wet niet goed hebt toegepast, kun je een boete krijgen die tot in de miljoenen loopt. Je moet het continu bijhouden."

Lees ook: Zes vragen en antwoorden over de AVG

Daarom is zijn nieuwe bedrijf volgens Stoker ook geen eendagsvlieg. Een bedrijf dat hij overigens niet alleen draait. May Woldberg is samen met jurist Wouter Lucassen ook aandeelhouder. "Ik heb May gevraagd of ze geen ondernemer wilde worden, omdat ik het mooi vind om hier jonge mensen bij te betrekken."

Uniek

Ze zijn niet uniek in wat ze doen. Advocatenkantoren draaien overuren om klanten bij te staan als het gaat om de AVG en bedrijven specialiseren zich in de wet en maken er hun belangrijkste bedrijfstak van. Maar volgens Stoker onderscheidt hij zich met de aanpak van zijn bedrijf. "We hebben samen met het bedrijf Grexx uit Naarden software ontwikkeld, The Privacy Boxx. Een programma waarin bedrijven kunnen werken en zo stap voor stap de privacywet in hun bedrijf integreren." Daarbij hoort een tweedaagse cursus, waarbij de juristen van The Privacy Officers de klanten de wet uitleggen. Vervolgens gaan de bedrijven zelf met The Privacy Boxx aan de slag.

Helpdesk

Als ze de zaken eenmaal op orde hebben, kunnen ze daarin ook continu nieuwe ontwikkelingen bijhouden. De Bornse juristen fungeren daarbij als helpdesk op afstand. De vraag naar The Privacy Boxx is groot. En Stoker verwacht dat het blijft doorgroeien. Hij zoekt al nieuw personeel. "Vooral voor de back office en ik denk dat we ook snel meer juristen nodig hebben. Bij veel bedrijven moet het besef nog komen hoe belangrijk het is dat ze aan de AVG voldoen."

De AVG werkt net als de Arbowet

Luuk Stoker, The Privacy Officers