Nieuws Regio

Opvolgingsplan belangrijk voor continuïteit bedrijf

'Nadenken over een bedrijfsoverdracht? Daar ben ik nog niet mee bezig, dat is iets voor later. Ik verwacht dat mijn kinderen het bedrijf voortzetten.' Familiebedrijvenspecialist Edwin van Belle van de Schipper Groep krijgt deze reactie vaak als hij ondernemers vraagt naar hun toekomstplannen.

TIMO VAN DE KASTEELE | Foto: BART HOOGVELD | De Ondernemer i.s.m. De Schipper Groep 4 april 2017

Bh Edwinvan Belle01

Ruim zeventig procent van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf. Deze bedrijven leveren een essentiële bijdrage aan de economie. Recent onderzoek van de Erasmus Universiteit toont aan dat slechts dertig procent van de familiebedrijven een eerste generatiewisseling doorstaat. In de praktijk blijkt een bedrijfsoverdracht een moeizaam proces. Uitstellen is volgens Van Belle een van de belangrijkste oorzaken voor het mislukken van een bedrijfsoverdracht. ,,Vaak ontbreekt een doordacht opvolgingsplan. Veel ondernemers zijn bezig met de dagelijkse gang van zaken. Vraag ik door dan blijkt dat de ondernemer toch al geruime tijd worstelt met het overdragen van het bedrijf."

Volgens Van Belle is het belangrijk om in scenario's te denken. ,,Door in termen van 'wat als' te denken, maak je al in een vroeg stadium je overwegingen en ben je als ondernemer in staat je omgeving mee te nemen in je plannen. Een bedrijfsoverdracht voor je uitschuiven maakt het juist een lastige kwestie. Stel niet uit, maar kijk vooruit."

Ondernemers mogen een bedrijfsovername door één of meerdere kinderen niet als een vanzelfsprekendheid zien. ,,Weet je honderd procent zeker dat je zoon of dochter in het bedrijf wil stappen? Zo ja, zijn ze dan capabel genoeg? Dat zijn belangrijke vragen. Vragen die minstens zo belangrijk zijn als de fiscale uitwerking van een bedrijfsoverdracht. Uiteindelijk draait het om continuïteit. Dat is in het belang van het bedrijf, de familie en de werknemers."

Bijeenkomst bedrijfsoverdracht

Ondernemers die een bedrijfsoverdracht overwegen kunnen terecht bij de Schipper Groep en Rabobank Het Haringvliet. Zij organiseren gezamenlijk donderdag 20 april vanaf 19.00 uur een bijeenkomst met als thema bedrijfsoverdracht. Gastspreker is Henriëtte Westland, aandeelhouder en voorzitter van de adviesraad van de Westland Kaas Groep, bekend van Old Amsterdam en Maaslander. De bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van de Rabobank in Heinenoord.

Uiteindelijk draait het om continuïteit. Dat is in het belang van het bedrijf, de familie en de werknemers

Edwin van Belle, familiebedrijvenspecialist