Nieuws Regio

Persoonlijke aanpak laat talent langer bloeien

Dat gemotiveerde werknemers meer waarde hebben dan uitgebluste werknemers, weten de meeste ondernemers wel. Maar hoe houd je iedereen fris en bij de les? Bart Monster van MEPD: 'We zien grote verschillen in hoe bedrijven met hun menselijk kapitaal omgaan.'

De Ondernemer i.s.m. MEPD | Foto: Christian van der Meij 21 maart 2017

Mepd CHRISTIANVANDERMEIJ

Werkgevers hebben er alle baat bij dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Vitale medewerkers hebben meer plezier in hun werk en zijn gemotiveerder en productiever. MEPD richt zich op ontwikkeltrajecten. De stichting, 25 jaar geleden ontstaan in Hengelo vanuit het vroegere Holland Signaalapparaten (nu Thales), helpt mensen niet alleen bij ontslag en ziekte, maar ook op de werkvloer.

Menselijk kapitaal

Hoe voorkom je dat je werknemer op z'n zestigste uitgeblust is? En hoe benut je de talenten van je medewerkers? MEPD-directeur Bart Monster hoort zulke vragen dagelijks. “We werken binnen de techniekbranche, vooral bij metaalbedrijven, en zien grote verschillen in de manier waarop bedrijven met hun menselijk kapitaal omgaan. We wijzen werkgevers op het belang van ontwikkeling van werknemers. Hoe houd je een 55-plusser bezig? Zoiets gaat veel verder dan een cursus lassen. We kijken juist ook naar de soft skills. Waar liggen iemands kracht en passie? Er werken veel rationele mensen in de techniek en dit soort aspecten blijven nogal eens onderbelicht."

Bottleneck

Waar MEPD zich aanvankelijk vooral richtte op outplacement en re-integratietrajecten, richt het bedrijf zich nu ook op loopbaanontwikkeling. “Onze ontwikkeltrajecten zijn altijd maatwerk. We nemen tests en assessments af, stellen een profiel en leerdoelen op en gaan dan aan de slag met trainingen. Zo zijn we nu heel gericht bezig met een manager in een technisch bedrijf. Ook een manager kan een bottleneck zijn; het hoeft niet altijd om de mensen in de productie te gaan. Deze man zag zelf niet dat hij vastliep in het aansturen van zijn team. Verder brengen we bedrijven in contact met elkaar. Te veel ondernemingen willen hun zaakjes alleen oplossen. Kennis delen is juist belangrijk. Onze persoonsgerichte aanpak en het feit dat we als stichting zonder winstoogmerk net een stapje meer kunnen zetten, worden erg gewaardeerd."

Te veel bedrijven willen hun zaakjes alleen oplossen

Bart Monster, directeur