Advertorial van Proteye

Advertorial Regio

Proteye: wereldspeler met in Zeeland ontworpen veiligheidsbrillen

In veel branches is het dragen van een veiligheidsbril verplicht. Wie er geen draagt, loopt risico op prikkende, jeukende of tranende ogen. Of zelfs op blijvende oogschade. Toch zet lang niet iedereen een veiligheidsbril op. ,,De pasvorm is cruciaal", zegt Roland Hulshof van Proteye in Middelburg.

TIMO VAN DE KASTEELE | Foto0: Dirk-Jan Gjeltema 19 juni 2018

Proteye Roland Hulshof Middelburg Dirk Jan Gjeltema

Wie bij Dow Chemicals, Yara of McCain de fabriek binnenstapt, ziet mannen en vrouwen met veiligheidsbrillen werken. Ook bij de politie hoort zo'n bril tegenwoordig standaard bij de veiligheidsuitrusting van agenten. De kans is groot dat die brillen zijn gemaakt door Proteye in Middelburg. Het bedrijf is marktleider op het gebied van veiligheidsbrillen.

Wereldwijde speler

In het centrum van de stad zetten elf medewerkers dagelijks tientallen brillen in elkaar. Een uiterst precies werkje. Het bedrijf timmert sinds begin jaren 90 hard aan de weg en is koploper in de markt voor veiligheidsbrillen. Dik en Marleen Hulshof hebben het bedrijf opgericht en laten groeien tot een wereldwijde speler. De onderneming is recent overgedragen aan Hilco Vision, een Amerikaanse onderneming met diverse vestigingen over de wereld. Het bedrijf wil de komende jaren ook de Europese markt veroveren.

Innovatie

Fabrikanten genoeg die veiligheidsbrillen aanbieden. Zoals het Duitse Uvex, een van de grootste spelers in de markt. Toch blijft Proteye de concurrentie voor. Het bedrijf ontwerpt de brillen zelf. ,,Zonder innovatie is geen groei mogelijk", zegt Roland Hulshof, die de dagelijkse leiding in handen heeft. ,,Daarom zijn we constant zijn we op zoek naar verbeteringen van de huidige monturen en beglazing."

Trendy

Die innovatie zit in de kleinste details. Zoals ribbels aan de binnenkant van de poten, een stalen binnenwerk en materiaal dat traceerbaar is. Dat laatste is een eis van de foodsector. ,,Het is een kwestie van goed luisteren naar de vraag uit de markt. Wat wil de klant? Wat zijn de richtlijnen die de markt stelt. Punten die daaruit voortkomen, voeren wij door in een ontwerp. Zo moet een bril ook trendy zijn", zegt Hulshof. Een van de bestverkochte veiligheidsbrillen is een exemplaar dat zo kan doorgaan voor reguliere bril.

Het ontwerp is geïnspireerd op de bekende Ray-Ban brillen. ,,Als je zo'n bril een hele dag draagt, is comfort heel belangrijk. Minstens net zo belangrijk zijn de looks. Met dit exemplaar kan een medewerker uit het lab ook een klant ontvangen. Dat vinden veel van onze klanten belangrijk. Dat je een bril heel de dag door kunt dragen en niet constant hoeft te wisselen."

Samenwerking

Binnenkort verhuist de productie van glazen naar Middelburg en gaat Proteye voor alle Europese Hilco Visionvestigingen beglazing produceren. ,,De samenwerking met Hilco Vision vergroot de afzetmarkt en verstevigt onze positie zowel in binnen- als buitenland."

Naast veiligheidsbrillen levert Proteye ook lashelmbrillen, computerbrillen, maskerbrillen, duikglazen en sportbrillen op sterkte. De brillen zijn enkel te koop bij gespecialiseerde opticiens.

Eigen testcentrum

De brillen die het pand verlaten voldoen aan de laatste kwaliteitsnormen en zijn aan verschillende tests onderworpen voordat ze de klant bereiken. Dat testen gebeurt in een eigen testcentrum, waar ook de productie van de brillen plaatsvindt. ,,Het grote verschil met standaardveiligheidsbrillen is dat hier geen bril hetzelfde is. Ze zijn stuk voor stuk klantspecifiek geproduceerd. Die specialisatie heeft de afgelopen jaren tot groei geleid."

Overname

Voor Hilco Vision is Proteye een belangrijke strategische aankoop. De Amerikaanse onderneming wasjarenlang klant bij Proteye. De overname biedt Hilco Vision de mogelijkheid een belangrijke positie in te nemen in de professionele markt voor veiligheidsbrillen en zwem- en duikbrillen in Europa.

De brillen zijn stuk voor stuk klantspecifiek geproduceerd. Die specialisatie heeft de afgelopen jaren tot groei geleid

Roland Hulshof, Proteye in Middelburg