Aangeboden door Hyundai
Branded Content Regio
Waarom het aantal elektrische leaseauto’s bij RDW een vlucht neemt
RDW is een overheidsorgaan met veel medewerkers bij wie ‘olie en benzine door de aderen stromen’. En toch worden er steeds meer elektrische leaseauto’s afgenomen, stijgt het aantal treinkilometers en wordt duurzaamheid ook op andere gebieden dan mobiliteit doorgevoerd. Informatiemanager Kees Oudendijk en Vervoercoördinator Rik Geerling vertellen over het vergroeningsbeleid van de RDW.

Veiligheid, duurzaamheid, rechtszekerheid
,,Bewust omgaan met onze planeet komt prominent terug in onze missie: veiligheid, duurzaamheid, rechtszekerheid”, vertelt Geerling. ,,We willen dat alle RDW’ers in 2025 klimaatneutraal reizen. En dan rekenen we internationaal vliegverkeer mee.” Een behoorlijke uitdaging, niet in de laatste plaats omdat er bij RDW 1600 mensen werken. ,,We proberen de overstap naar duurzaam reizen op verschillende manieren te maken. Onder andere met e-bikes en met het openbaar vervoer.” Het aantal door RDW’ers gemaakte treinkilometers is in de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Oudendijk: ,,We stimuleren collega’s om de trein te pakken, maar kijken ook naar andere oplossingen om lange ritten met de auto te vermijden. Bijvoorbeeld door het inplannen van videoconferenties of het vinden van een vergaderlocatie dichtbij een station.”
Elektrische auto’s
Toch blijft RDW zitten met een aantal onvermijdbare kilometers op de weg. Geerling, die over de om en nabij 380 leaseatuo’s gaat: ,,Daarvoor zetten we steeds meer elektrische auto’s in. Sommige bestemmingen zijn nu eenmaal niet gemakkelijk met alternatieven voor de auto te bereiken. Zo hebben collega’s die steekproeven doen voor de APK geen alternatief voor de auto.”
Hyundai Ioniq
Om die reden is het belangrijk dat de elektrische auto in kwestie wel de nodige kilometers kan maken voordat hij weer aan de lader moet. De Hyundai Ioniq was een van de eerste elektrische auto’s met een behoorlijke actieradius die ook nog een beetje betaalbaar was, vertellen Oudendijk en Geerling. ,,Zeker in de begintijd werd er veelvuldig voor de Ioniq gekozen”, vertelt Geerling. ,,Mensen zijn enthousiast over de auto. Hij is comfortabel en Hyundai maakt gebruik van slimme technologie, zoals de warmtepomp, waarmee de actieradius in de winter niet enorm afneemt.” Dit is bij elektrische auto’s nog weleens anders.
Honderd elektrische leaseauto’s
RDW faciliteert elektrisch rijden onder medewerkers, bijvoorbeeld door eenmalig een laadpunt thuis te laten installeren op kosten van de zaak, mits de medewerker een contract voor groene stroom heeft. En de 4 procent bijtelling werkt ook mee. Het aantal elektrische leaseauto’s neemt een enorme vlucht, zien Oudendijk en Geerling. ,,De doelstelling is dat er in 2020 honderd elektrische leaseauto’s rondrijden. Inmiddels rijden er dertig en met nog zo’n vijftig in bestelling liggen we op dit moment goed op schema. Ik denk dat we de honderd wel eens kunnen gaan overtreffen.”
Platform
Hoewel het aantal elektrische leaseauto’s toeneemt, moet een aantal mensen in de transitie naar duurzame mobiliteit nog echt bij de hand genomen worden, legt Geerling uit. Om alternatieve vervoermiddelen onder de medewerkers van RDW te stimuleren, is hij samen met twee collega’s een intern mobiliteitsplatform gestart. ,,Hierop kunnen kunnen mensen bijvoorbeeld reisinformatie vinden, een huurauto, mobiliteitskaart of OV abonnement aanvragen, maar komt er in de toekomst ook een carpool-planbord en een mogelijkheid om elektrische poolauto’s te reserveren.”
Op het platform komen positieve reacties, merkt Oudendijk: ,,Ik heb al meermaals teruggekregen dat het enthousiaste verhaal van Rik en zijn directe collega’s aanslaat. En die mensen worden zelf dan vaak ook weer ambassadeurs van het vergroeningsbeleid. Dat zie je bijvoorbeeld bij collega’s van de keuringsstations, het werkt als een soort olievlek. We hebben niemand horen zeggen: 'wat een onzin, die groene stroom.'
Meer dan mobiliteit
,,De overtuiging dat we niet op deze manier met de planeet om kunnen blijven gaan, leeft al bij veel mensen en dat zal bij de komende generaties alleen maar toenemen”, aldus Geerling. Duurzaamheid is een belangrijk thema in de organisatie en dat werkt aanstekelijk. Ook op andere vlakken dan mobiliteit, vertelt Oudendijk die voor zijn huidige functie enige tijd programmamanager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij RDW was. ,,We hebben forse verbouwingen uitgevoerd om locaties meer energieneutraal te krijgen. Zo zijn kantoren in Veendam en Zoetermeer al grondig onder handen genomen en is er gestart met zonnepanelen op de keuringslocaties. Begin je met dit soort maatregelen op de hoofdlocaties, dan kun je het steeds verder uitbouwen. De zestien keuringsstations van de RDW moeten op termijn van het gas af. We merken dat er ook voor deze locaties, doorgaans klimaatonvriendelijke hallen, al nagedacht wordt over warmtepompen en andere ingrijpende maatregelen.”