Nieuws Regio

Het succes van biologische groenten uit het Zeeuwse 'voedselbos'

Vlak bij Graauw ligt het biologische akkerbouwbedrijf De Zeeuwse Akker van Emiel en Sonja van de Vijver. In 2001 waren zij een van de eersten die de omslag maakten naar biologische gewassenteelt. De filosofie? Gezonde bodem, gezonde planten, gezonde mensen. Met het voedselbos gaan ze nóg een stapje verder.

Lieneke de Caluwé | Foto: Ronald den Dekker 16 maart 2018

180226ondernemer graauw 14

Wat is nou het verschil tussen een werkdag van een traditionele boer en die van zijn biologische collega? ,,De werkdag van élke boer wordt uiteraard bepaald door het seizoen. Het is de kunst van de bioboer om het onkruid beheersbaar te maken zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dat gaat ons gelukkig goed af", vertelt Emiel van de Vijver. ,,Maar onze planning is daardoor nóg afhankelijker van de dagelijkse weersverwachting. Bijvoorbeeld: droogte is belangrijk voor onkruidbestrijding, de zon verdroogt dan het losgesneden onkruid. Zodra het gaat regenen, wortelt het onkruid opnieuw en is je werk voor niets geweest. In de gangbare landbouw heb je daar minder last van."

Groene mest

,,Onze jaarplanning ziet er ook anders uit", vervolgt hij. ,,Ik ploeg niet bijvoorbeeld. Dat is veel beter voor de grond én duurzamer vanwege de brandstofbesparing en de verminderde CO2-uitstoot. Wij zaaien in het najaar groenbemesters: wikke, rogge of Alexandrijnse klavers. Deze bodembedekkers geven de grond zuurstof en voedingsstoffen. Het gewas sterft af in de winter. In het voorjaar kan ik meteen zaaien, zonder ploegen. De dichte wortels van de bodembedekker vormen een beschermlaag, waar het onkruid niet doorheen kan. En doordat de bodemstructuur verbetert, bevatten de groenten meer voedingsstoffen, wat weer gezonder is voor de mens."

Lees ook: Sterren van de hemel koken op groene stroom

Aardappels, bloemkool, pastinaak

Van de Vijver verbouwt aardappels, bloemkool, pastinaak, rode bieten, broccoli, pompoen en wortels (in drie kleuren). Deze zijn verkrijgbaar in de boerderijwinkel. Maar je kunt er ook bijzonderheden kopen als rankspinazie, Spaanse zuring of zeebiet. ,,Dat zijn de groenten uit ons voedselbos. Koks zijn er dol op! We experimenteren op anderhalve hectare, het ecosysteem van de oertijd. Er groeien 150 soorten meerjarige gewassen. Je plant ze maar één keer, daarna geven ze elk jaar opbrengst. Een totaal ander landbouwprincipe dan de 50 hectare, waarop we eenjarige gewassen telen."

Buurman & Buurman

De grondbewerking in het voedselbos wordt uitgevoerd door Buurman & Buurman, twee Tamworth-varkens, oranjerode joekels van 150 kilo. ,,Ze trekken de klimop los, eten het onkruid op en ondertussen bemesten ze de grond ook nog", vertelt Emiel trots, wijzend op een keurig afgezet stuk plantklare grond, waar geen spoortje onkruid te vinden is. ,,Mogelijk is dit een duurzame oplossing voor de problematiek van de intensieve landbouw, waaronder de uitputting van de grond, de opwarming van de aarde en de steeds grotere vraag naar voedsel vallen. Er zijn boeren die werken met 100 hectare voedselbos. Ik ben benieuwd wat dit experiment ons zal brengen!"

Toeristische activiteiten

Voedselbron Graauw richt zich daarnaast op educatieve en toeristische activiteiten. Er staan een vakantiehuisje en drie luxe safaritenten op het terrein. En binnenkort zullen er kookworkshops, diners, lezingen en rondleidingen worden gegeven.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met De Zeeuwse Akker, voedselbrongraauw.nl.

Ik ploeg niet. Dat is beter voor de grond en ook duurzamer