Nieuws Regio

Waarom deze Arnhemmer een shop-in-shop voor tatoeëerders begon

In de Arnhemse 108 Tattoo Studio runnen zeven zelfstandige tattoo-artiesten hun eigen zaken. Maar onderwijl kijken ze ook de kunst bij elkaar af. Voor een infinityteken, het meest getatoeëerde symbool van dit moment, kunnen belangstellenden de zaak aan het Arnhemse Gele Rijdersplein beter voorbij lopen, schrijft De Gelderlander.

Berendien Tetelepta | Foto: Erik van 't Hullenaar 29 juni 2018

Tattoo studio 1

Shopeigenaar Levi van Lunsen (33) licht toe: ,,Onze doelgroep bestaat uit mensen die wat originelers willen. De meeste aanvragen komen binnen via social media, omdat ze daar de stijlen zien van onze tatoeëerders." Van Lunsen biedt plek aan beginnende artiesten met een eigen stijl. Als ze maar goed kunnen tekenen of illustreren, dan komt de rest vanzelf.

Tatoeages

Hij vervolgt: ,,Traditionele winkels willen daar niets van weten. Daar moet je eerst twee jaar lang meelopen voor je überhaupt tatoeages mag zetten. Ik geloof daar niet zo in. Ik ben vijf jaar geleden pas begonnen en heb het mezelf aangeleerd. Hier ontplooien de artiesten zich heel goed, juist door te doen."

Lees ook: Iris Susanna: van kantoorbaan naar eigen tattoostudio Oosterbeek

Instagram

De klanten van de beginnende artiesten zijn vaak vrienden en bekenden. Mensen die op Instagram al hebben gezien wat iemand kan. ,,De spontane aanloop in de winkel laat ik niet door iedereen doen. Alleen de ervaren mensen mogen die klanten tatoeëren."

Geen standaard tattooshops

Van Lunsen specialiseerde zich in geometrische illustraties en 'dotwerk', illustraties gemaakt door het zetten van puntjes. Hij maakt zijn ontwerpen met een fijn pennetje op een tablet. Achter hem zit een collega met potlood te schetsen. ,,We zijn geen standaard tattooshop. Geen geldmachine. Originaliteit, creativiteit en de mogelijkheid om steeds beter te worden zijn voor ons belangrijk. Ik neem niet iedereen aan die hier een plek wil huren. De stijl moet iets toevoegen aan de zaak."

Uniek

Van Lunsen is tevreden over het eerste jaar. Klanten genoeg. Daarbij helpt de huidige mode, beaamt hij. ,,Je bent nu bijzonder als je geen tatoeage hebt. Daar varen wij op. Iedereen wil er een, en het liefst zo origineel mogelijk. We willen allemaal uniek zijn en ons zo voelen."

Lees ook: Briljante of gestoorde marketingactie? Srprs.me deelt logo's uit als tatoeage

Workstation huren

Vahisha van Leeuwen (28) is een van de mensen die een workstation huren bij Van Lunsen. Ze is vooral goed in het fijne lijnwerk. Ze leerde het tattoovak van een vriend en ontwikkelde zich daarna verder in een tattooshop op Curaçao. Even werkte ze in een traditionele zaak in Nederland, maar dat beviel haar niet.

Ambacht

Van Leeuwen: ,,Ik zie dit werk als een ambacht. Op deze plek kan ik mij ontwikkelen. Zo verdiep ik mij nu in schaduwen. Ik leer het van de anderen hier."

Tattoo Studio

De volgende stap van 108 Tattoo Studio komt er intussen stiekem al aan. Een workstation achter in het pand, waar klanten allerhande spullen kunnen laten beschilderen door een professional. Van Lunsen: ,,Een motor bijvoorbeeld, of een uithangbord. Letterschilder en ontwerper Henry Greeve gaat dat doen. Daarmee worden we nog meer dan nu een unieke Tattoo Studio." Die had Arnhem nog niet. Aan het Gele Rijdersplein begon Levi van Lunsen er een.