Nieuws Regio

Technologie redt mensenlevens

Steeds meer bedrijven omarmen het Internet of Things (IoT). Een gezonde ontwikkeling, helemaal in het geval van B Medical Systems. Deze Luxemburgse pionier opereert wereldwijd en is gespecialiseerd in koelapparatuur voor het transport van vaccins en bloed.

De Ondernemer i.s.m. KPN Zakelijk 31 oktober 2017

KPN artikel 3

In de normale post kan wel eens pakket kwijtraken of een envelop ietwat gehavend op de mat vallen. Vervelend, maar doorgaans niet het einde van de wereld. Dat ligt anders in het domein waar het Luxemburgse B Medical Systems opereert. Deze biotech firma, met meer dan tweehonderd werknemers, heeft een aantal koelsystemen en -oplossingen waarmee wereldwijd bloed en vaccins worden vervoerd. Daarbij kan soms elke seconde tellen en zijn behalve snelheid ook de juiste condities van levensbelang. Vaccins verliezen namelijk hun werkend vermogen als ze bepaalde temperaturen overschrijden. Om de kwaliteit van de vaccins te kunnen garanderen, ging B Medical Systems op zoek naar een partner voor het tracken en tracen van hun koelsystemen door de wereldwijde toevoerketen: van fabrikant naar ontvanger, arts en patiënt. Omdat er letterlijk mensenlevens op het spel staan, móet de IoT-implementatie aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, vandaar dat de medische specialist de samenwerking met KPN zocht. Oók een pionier, met inmiddels al vele jaren praktijkervaring met IoT en net als B Medical Systems mondiaal actief.

Bijzondere coproductie

Gezamenlijk ontwikkelden B Medical Systems en KPN een speciale datalogger die achterop de koelbox is bevestigd. Diverse sensoren verzamelen informatie over de actuele situatie: de temperatuurbewaking van de vaccins ín de box, maar ook de omgevingstemperatuur wordt uitgemeten. Een sensor in het deurmechanisme registreert of de box goed is afgesloten en hoe vaak hij geopend is. Dankzij de GPS-module is via Google Maps de locatie te volgen. En vermoedt de datalogger dat er iets niet in de haak is, dan stuurt hij automatisch een sms'je naar een technicus die een oplossing voor de crisissituatie kan vinden.

Lees ook: LORA: Een eigen netwerk voor slimme dingen

Technologie redt mensenlevens

Dankzij KPN’s IoT-connectiviteit en B Medical Systems expertise kunnen vaccins dus veilig worden vervoerd naar internationale bestemmingen, waarbij de kwaliteit van zorg en leven wereldwijd verbetert. En dat is geen theorie, maar heeft bewezen resultaat in de praktijk. Luc Provost, CEO van B Medical Systems: "De introductie van deze technologische innovatie in onze koelsystemen hielp al om polio in Nigeria uit te roeien, een ongelofelijke mijlpaal. Onze nieuw opgerichte koelketen in Congo blijkt ook zeer effectief te zijn bij het uitroeien van bepaalde ziekten. Technologie levert een steeds belangrijkere bijdrage in het redden van mensenlevens, dat is zonder meer waar we het allemaal voor doen."

De menselijke factor

Technische vooruitgang kan alleen slagen als er menselijk draagvlak voor is. Naast alle slimme sensoren en technologische snufjes werd dan ook veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid. Luc Provost: "Bij de introductie van nieuwe technologie zien we vaak weerstand tegen verandering. Daarom hebben we een zeer gebruikersvriendelijk dashboardinterface ontwikkeld, dat de connectiviteit beheert als een webapplicatie. Het gebruiksgemak en het 'click-and-play'-design stimuleert de adoptie van het systeem. Ook gebruikers met beperkte technische ervaring kunnen heel eenvoudig de temperatuur en ongeautoriseerde opening van de koelsystemen tijdens transport monitoren."

Betrouwbaarheid en wereldwijde connectiviteit

"Betrouwbaarheid is essentieel voor ons omdat er mensenlevens op het spel staan. We zochten een betrouwbare partner met een menselijke benadering. KPN is de partner die bij ons past, de specialisten van KPN begrijpen onze problemen en uitdagingen en denken mee over oplossingen die ons verder helpen. KPN heeft ons in contact gebracht met een leverancier van sensoren en biedt ons de beste wereldwijde IoT-connectiviteit. Dit is van cruciaal belang om de koelsystemen voor vaccins realtime en wereldwijd te volgen en controleren. Alleen op deze manier kunnen we de kwaliteit van vaccins waarborgen."

We zitten middenin de digitale transformatie. Hoe zet je als organisatie daarin de juiste stappen? KPN biedt concrete handvatten en helpt ondernemend Nederland vooruit met The Digital Dutch. Op zeer verschillende manieren en met diverse tools: zie kpn.com/zakelijk/thedigitaldutch.htm