Advertorial van Logitech

Advertorial Regio

Totaaloplossing voor professioneel werkplekbeheer

Werken in je joggingbroek achter je eigen keukentafel. Hoe fijn is dat? Niet in de file vandaag, ook een voordeel. Regelmatig een dag thuiswerken is heerlijk, maar heeft de werkgever ook gezorgd voor een goede werkplek? Joost Jetten van Logitech is ervan overtuigd dat aandacht voor de thuiswerkplek de professionaliteit van de werknemer ten goede komt.

Miranda Coehoorn 12 april 2019

Logitech Joost Jetten

Niet afgeleid worden door collega’s flink geconcentreerd doorpakken. De afgelopen vijf jaar is het structurele thuiswerk van werknemers enorm gestegen. Inmiddels werken er meer dan 2,3 miljoen mensen thuis, aldus cijfers van het CBS. De meerderheid, 1,6 miljoen, werkt af en toe een dag thuis. Jetten: ,,Onderzoek toont aan dat medewerkers door de betere balans tussen werk en privé efficiënter werken en productiever zijn. Reden genoeg voor de werkgever om deze mogelijkheid te bieden.”

Gezonder

,,Thuis aan het werk is fijn, maar vraagt aandacht voor de werkplek”, aldus Jetten. ,,Aan de keukentafel is meestal de verhouding tot je monitor en toetsenbord niet optimaal, je stoel is waarschijnlijk een keukenstoel en de klachten die je daardoor kunt krijgen zijn niet mis. Een muisarm, RSI genoemd, last van je rug, klachten aan schouders en nek. Thuiswerkers moeten goed voor zichzelf zorgen. Logitech biedt een totaaloplossing voor ieder thuiswerkkantoor. Een ergonomisch verantwoorde muis, een keyboard dat werkt voor al je devices en niet te vergeten een professionele camera. Zo wordt de thuiswerkplek een stuk gezonder. ”

Professioneler

Jetten vindt bovendien dat de werkplek verbetering niet alleen de gezondheid van de werknemer ten goede komt maar ook de professionaliteit. ,,Bij Logitech is interactiviteit heel belangrijk. Wij gebruiken video om een goede interactie onderling te bevorderen. Stel, je begint ‘ s morgens thuis, dan kun je met een goede webcam online inchecken bij de eerste vergadering. Normaal gesproken kom je daar door de file altijd te laat binnen, nu ben je gewoon aanwezig via bijvoorbeeld een skypegesprek of een zoomcall. Daarna rij je achter de files aan alsnog even naar je werk. Dan heb je én professioneel je gezicht laten zien en je bent daarna ook nog live aanwezig.”

Versnelling

Tot op heden is het fileprobleem nog lang niet opgelost. Stel dat meer en flexibeler thuiswerken de oplossing is, waarom gebeurt het dan toch nog te weinig? Onbekendheid en schaalgrootte kunnen daar volgens Jetten de oorzaak van zijn. ,,Het arbeidsproces is er in de meeste bedrijven nog niet op ingericht. Je moet anders gaan werken met elkaar. Dat heeft effect op de dagindeling op de vergadermomenten en op de manier waarop je communiceert met elkaar. Het is toch veel leuker en persoonlijker als je ook dagelijks live contact met elkaar hebt, waar iemand ook zit? Pas als alle werkplekken daarop zijn ingericht en je medewerkers weten hoe ze moeten gaan werken, kun je het gaan leven. Dan gaat de techniek voor je werken. De IT tools en de platformen zorgen voor een versnelling.”

Training

,,Met onze partners geven we ook begeleiding en training bij dit soort processen. Wij helpen met het inrichten en inregelen. Het is logisch dat niet alles direct vanzelf gaat. Dat heeft even tijd nodig. Wij doen bij Logitech ook onze eigen centrale trainingen wereldwijd interactief. Een trainer geeft online les aan diverse plaatsen. Het enige wat je moet afstemmen zijn de tijdzones, verder ligt de wereld voor je open. Je kunt presentaties delen, aantekeningen maken, met elkaar chatten ondertussen, de call opnemen en er later nog op terugkomen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Videotrend

De videotrend zet volgens Jetten inmiddels door in meerdere producten en diensten. Onze gewenning aan online doet ook een duit in het zakje. ,,Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld beeldbankieren. Een echt persoon aan de andere kant. Volgens mij is dat een goede manier om met je klanten om te gaan. Video is veel dichterbij dan alleen bellen of mailen. De interactie is niet alleen beter maar ook persoonlijker. De pc van vroeger is de cloud van vandaag. We vinden elkaar allemaal online. Een middelgrote boardroom kan eigenlijk niet meer zonder.”

Verplicht

Werkgevers die toestemming geven voor thuiswerk zijn ook verplicht om wat aan die werkplek bij te dragen. Of met de werknemer te overleggen hoe hij of zij de werkplek inricht. De Arbo regels zijn weliswaar minder streng dan in het bedrijf zelf, maar een beetje aanklooien aan de keukentafel wordt niet getolereerd. De Rijksoverheid heeft in samenwerking met de Arbo de nota Het Nieuwe Werken opgesteld waar werkgever en werknemer zich aan moeten houden.