Aangeboden door Tele2

Branded Content Regio

Trendwatcher Igor Beuker over succes en hoe je dat realiseert

Spreker, ondernemer en trendwatcher Igor Beuker doet zijn naam eer aan. Hij spreekt en schrijft niet alleen over trends, hij verzilvert ze zelf ook met regelmaat. Naast vijf exits en investeringen in 24 startups, staat hij bekend om zijn rake voorspellingen over trends en technologieën die het bedrijfsleven, de economie en onze maatschappij op z’n kop zetten.

Anna Neeltje de Boer | AFTERVIEW Fotografie: Peter Bezemer 29 mei 2018

Igor beuker

“We verkeren in een cruciaal moment in onze geschiedenis”, vertelt Beuker. “Een keerpunt voor onze wereld. We zitten midden in de Vierde Industriële Revolutie welke meer impact heeft dan de drie voorgaande bij elkaar opgeteld. Experts noemen het ook wel het tijdperk van het ‘digitaal Darwinisme’. Het fenomeen waarbij trends, technologie, consument en maatschappij zo snel veranderen dat bedrijven dit niet meer kunnen bijbenen. Het is een lot dat ook instituten, overheden en corporate bedrijven bedreigt”.

Een tijdperk van aanpassen of uitsterven, heeft Beuker geleerd. “Het grote probleem? We onderschatten de snelheid en impact van trends gigantisch. Het gaat, meer dan ooit, om cultuur en mindset. En om de snelheid van innovatie, want die is cruciaal om de concurrentie voor te blijven, te overleven en te groeien. Winnen en niet verliezen”.

Lees ook: Rent-a-Tent uit Markelo groeit door nieuwe backoffice

Beuker’s mantra is al 20 jaar: ‘Advertising may win quarters, innovation wins decades’: “Grote spelers als Blockbuster, Kodak, Nokia, ToysRu en V&D spendeerden miljarden aan advertising, R&D, terugkijkend marktonderzoek en consultants. Toch vielen ze om. Maar er is ook een nieuwe generatie, en die zegt: niks reclame, alleen met trend-gedreven innovatie kun je nog overleven en groeien”.

Dat raakt ook de MKB’er, die niet zulke diepe zakken heeft als de corporate merken, maar wel heel flexibel is en dicht bij zijn klant staat. “Echter: uit onderzoek van MKB Nederland, blijkt dat 45 procent van het MKB-digitalisering en innovatie niet als noodzaak ziet. Daarom organiseren we samen met Tele2 de Connected Lounge on Tour: inspiratiesessies voor ondernemers die ik samen met Richard van Hooijdonk mag hosten”.

Lees ook: Efficiënter werken dankzij nieuwe digitale bellen

Beuker komt zelf uit een retailfamilie en kent de pijn van dichtbij. Zijn 71-jarige vader, zei hem ooit: ‘Luister eens Einstein, ik ben geen Amazon of Alibaba. Wat moet ik dan doen als juwelier met drie winkels in Amsterdam?’.” Sluit een winkel, investeer 10 procent in een webshop, was het antwoord van Beuker.

“Als een consument een pizza van 10 euro binnen een half uur bezorgd kan krijgen, dan kan dat met een merkhorloge ook”. De kansen voor het MKB liggen volgens Beuker dan ook op een andere cultuur, mindset, service- en klantgerichtheid. Beter inspelen op de wensen van de moderne consument. Want die is geen koning, geen keizer maar dictator. En ja: Outside your comfort zone, that’s where the magic really happens.”

Connected Lounge

Ontdek hoe jouw bedrijf net als Rent-a-Tent optimaal kan profiteren van de hedendaagse technologische ontwikkelingen. Kom naar de Tele2 Connected Lounge on Tour die van 15 mei t/m 20 juni elf steden door heel Nederland aandoet. Tijdens deze gratis inspiratiesessie leer je in korte tijd van trendwatchers Richard van Hooijdonk en Igor Beuker welke kansen de nieuwste technologieën jouw bedrijf te bieden hebben. Bekijk hierwanneer de Connected Lounge bij jou in de buurt is en reserveer jouw plek. Het programma loopt van 8.30 tot 11.00 uur. Deelname is kosteloos.