Nieuws Regio

Rijssen-Holten mkb-vriendelijkste gemeente van het land

Rijssen-Holten is de mkb-vriendelijkste gemeente van het land. Ondernemers hebben echter niet allemaal goede ervaringen met gemeentelijke dienstverlening. Hans Bakker, regiomanager van MKB-Nederland, ging op zoek naar een verklaring voor het succes van Rijssen-Holten.

Marco Krijnsen | Foto: Jeroen Poortvliet | De Ondernemer i.s.m. Gemeente Rijssen-Holten 11 april 2017

Hans Bakker Rijssen Holten

Op het gebied van vergunningverlening en communicatie gaat het nog wel eens mis. Het kan zomaar gebeuren dat op een maandagochtend de weg is afgezet en de werkzaamheden beginnen, zonder dat aanliggende bedrijven zijn geïnformeerd. Blijkt dat de gemeente vergeten is een bericht de deur uit te doen. En wat te denken van de gemeenten die te laat overgaan tot het betalen van de factuur? Het mag wettelijk niet eens (30 dagen is de maximale termijn), maar het komt helaas voor. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven.

Verschillen in waardering

MKB-Nederland onderzoekt al enkele jaren hoe ondernemers denken over ondernemerschap in hun gemeente. We vragen naar vier aspecten: tevredenheid over de dienstverlening, imago van de gemeente, communicatie & beleid en de beleving van de hoogte van de lasten ('Krijg ik waar voor mijn geld?'). De verschillen in waardering zijn groot, zelfs binnen dezelfde provincie, blijkt uit het laatste onderzoek van eind 2016. Zo scoort Raalte een dikke onvoldoende (4,8) op tevredenheid, terwijl Rijssen-Holten provinciaal winnaar werd met een gemiddelde score van 7,8. Daarbij moet worden aangetekend: Raalte heeft inmiddels samen met de ondernemers actie ondernomen.

Lees ook: Slagbomenleverancier dankt groei aan snelheid

Korte lijnen

Rijssen-Holten mag zich de mkb-vriendelijkste gemeente van het land noemen. Twee jaar geleden eindigde de gemeente landelijk op de tweede plaats. Het bedrijfsleven in Rijssen-Holten is zeer te spreken over de manier van werken van de eigen gemeente. Vooral het frequente overleg tussen ondernemersverenigingen en gemeente wordt gewaardeerd, de lijnen zijn kort. De ondernemers vinden dat er goed naar hen wordt geluisterd.

Imago

Bijzonder, zeker voor een kleine gemeente, is het goede imago van Rijssen-Holten bij ondernemers buiten de eigen gemeentegrenzen: ze staat daarmee landelijk op de vijfde plaats. Gemeente Zwartewaterland eindigde drie jaar geleden bij de mkb-verkiezing in de onderste regionen. We adviseerden ze in gesprek te gaan met de collega's van Rijssen-Holten. Dat hebben ze gedaan en niet zonder resultaat. Zwartewaterland staat nu in de landelijke top 40. Leren van elkaar is dus erg belangrijk.