Aangeboden door VisitBrabant

Branded Content Regio

VisitBrabant zet recreatie in provincie op de kaart

Brabantse ondernemers in de toerismesector doen er goed aan nog meer samen te werken. Zo bereiken ze volgens Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, de internationale doelgroep beter. Deze organisatie geeft hen een steuntje in de rug.

Van onze redactie 23 september 2019

Heleen Huisjes1

Heleen Huisjes in restaurant Keuken Van Leer, een toeristische bezienswaardigheid in Oisterwijk.

Het is voor veel Brabantse gemeenten en ondernemers die actief zijn in de recreatie lastig om zichzelf op de kaart te zetten. Er liggen volgens Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, de marketingorganisatie van de provincie, veel kansen: ,,Werk daarom samen, met elkaar én met onze organisatie.”

Met de start van VisitBrabant eind 2014 is intensief ingezet op het aantrekken van buitenlandse bezoekers. Steeds belangrijker is het aantrekken van de juiste doelgroepen, niet slechts méér bezoekers. Samenwerking met overheden, koepelorganisaties en Brabantse vrijetijdsondernemers stond daarbij de afgelopen vijf jaar centraal. Huisjes is trots: ,,De provincie heeft in 2014 heel goed gezien dat dit een enorm kansrijke sector is. Elke geïnvesteerde euro wordt dubbel en dwars terugverdiend. Alleen al de buitenlandse bezoeker geeft jaarlijks meer dan 600 miljoen euro uit in Brabant.”

Vanuit een achterstandspositie met dalende bezoekcijfers in 2013 is de trend gekeerd naar groei. Citymarketingorganisaties en honderden ondernemers werken met VisitBrabant samen in campagnes en projecten om Brabant (inter)nationaler op de kaart te zetten”. Het valt volgens haar niet mee om als ondernemer op eigen houtje te werken aan zichtbaarheid. ,,Bovendien wordt jouw aanbod interessanter voor de doelgroep als je combinaties maakt: de Duitse toerist heeft in eigen land ook mooie attractieparken. Maar als hij in Nederland De Beekse Bergen kan combineren met een bezoek aan een Van Gogh-locatie, een tocht over de Binnendieze en een goed restaurant, dan spreekt dat veel meer aan.”

Wil zo’n programma aanslaan, dan moeten ondernemers hun doelgroep kennen én goed bedienen. VisitBrabant ondersteunt hen daarbij. ,,We weten wat onze doelgroep - Duitsers, Belgen en Nederlanders – beweegt. We zetten in op combinaties van lekker eten, fietsen, wandelen, steden verkennen en cultuur.”

Familiebestemming

Huisjes wil Brabant nog beter neerzetten als familiebestemming. Volgend jaar wordt hiervoor een specifieke campagne gelanceerd. Toerisme is geen doel op zich, benadrukt de directeur: ,,Als je werkt aan een aantrekkelijk Brabant voor toeristen, dan profiteren inwoners ook van die voorzieningen én van de extra bestedingen in de regionale economie. Brabant als aantrekkelijke regio promoten is ook heel belangrijk voor het aantrekken van bedrijven en talent.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VisitBrabant.

Meer informatie: visitbrabant.com