Aangeboden door ONVZ
Branded Content Regio
Waarom Google een oude caravan gebruikt als vergaderruimte
Thuiswerken? Moet zeker kunnen, vinden ze bij Google. Toch steekt het bedrijf veel energie in het creëren van een inspirerend kantoor. 'Zo bevorderen we innovatie en creativiteit.'

Het is alweer een poosje geleden, maar het voorbeeld zegt veel. Eind januari 2011 komt Google naar buiten met het bericht dat het bedrijf 6.000 nieuwe medewerkers zoekt. Een week later zijn er al meer dan 75.000 sollicitaties binnengekomen. En dan is de aanmeldtermijn nog niet eens verstreken.
Google Nederland
Waar al die mensen op afkwamen? Op de waarden die het bedrijf heeft geformuleerd misschien. Daarnaast spreekt het werken aan nieuwe technologie uiteraard tot de verbeelding. Maar minstens net zo belangrijk is de manier waarop Google haar eigen mensen in de watten legt. Of liever gezegd: in welke omgeving medewerkers terechtkomen als ze in dienst komen. Het kantoor van Google Nederland staat niet ver van station Amsterdam-Zuid, waar tegenwoordig zo’n 200 mensen werken. “Het ontwerp van onze kantoorruimte kent vier basisprincipes”, vertelt Cindy Penders van Google Nederland.
Lees ook: Met deze productiviteitstips bespaart je bedrijf ieder jaar duizenden euro’s
Het gaat daarbij om gezondheid, duurzaamheid, collaboratie en reflectie van lokale cultuur. “Bij gezondheid draait het om daglicht, gezonde materialen, voedsel en fitness. Duurzaamheid staat bij ons voor hergebruik van meubilair en zuinig omgaan met energie. Met collaboratie bedoelen we het stimuleren van toevallige ontmoetingen en bij reflectie van de lokale cultuur gaat het bijvoorbeeld om de bakfiets op kantoor en de stroopwafels aan het plafond.”
Snackmuur voor opladers
Verzoeken voor een rondleiding worden meestal afgewezen. Maar aan de hand van foto’s die het bedrijf met ons wilde delen, krijgen we toch een aardig beeld van het – laten we zeggen – ongebruikelijke en opvallende interieur. Want zeg nu zelf: een 58 jaar oude caravan die wordt gebruikt als vergaderruimte of flexwerkplek, waar vind je dat nog meer? Daarnaast kun je gratis lunchen in een kleurrijke kantine, zijn er verspreid over het hele kantoor zogeheten microkitchens met gezonde snacks, staat ergens verderop een stapelbed voor een powernap en is er een heuse snackmuur voor opladers en batterijen. In de Johan Cruyff Tech (ontworpen als een garage, de plek waar het voor Google ooit begon) vinden wekelijks bijeenkomsten plaats, inclusief een live stream uit Mountain View met oprichters Larry Page en Sergey Brin.
Geen tussenmuren
Wat ook opvalt: de hoeveelheid werkplekken. Bijna twee keer zoveel als het aantal medewerkers. Zo heeft iedereen een vaste werkplek, maar zijn er ook overal flexplekken waardoor mensen elkaar sneller ontmoeten. “We omarmen onze open cultuur. Daarom vind je hier ook geen enkele muur tussen de werkstations”, zegt Penders. “Elke afdeling heeft een eigen microkitchen waar toevallige ontmoetingen plaatsvinden. Die zijn een belangrijk doel van de manier waarop het kantoor is ingericht. We willen informele gesprekken tussen collega’s stimuleren. Zo bevorderen we innovatie en creativiteit.”
Dan is er nog de kantine. Hier worden jaarlijks 58.000 maaltijden geserveerd. Geen broodjes kroket of in de jus drijvende gehaktballen, maar salades, wraps, vis en andere gezonde snacks. “We maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van lokale producten. Mensen die goed eten, functioneren nu eenmaal beter. Niet alleen vandaag, maar ook op de lange termijn. We geven het voedsel kleurcodes om medewerkers in staat te stellen betere keuzes te maken”, aldus Penders. En voor wie na een dag scherm-staren nog even z’n spieren op de proef wil stellen, beschikt het kantoor over een eigen fitnessruimte. Uiteraard, willen we bijna zeggen.
Productiviteit en efficiëntie
Google doet al die moeite niet enkel om medewerkers te pleasen. Er steekt een duidelijke strategie achter. Penders refereerde al aan het faciliteren van ‘toevallige ontmoetingen’. De beste ideeën ontstaan in de filosofie van Google vaak uit spontane gesprekken. Daarnaast speelt ook productiviteit en efficiëntie een belangrijke rol. Zo meet het bedrijf in welke mate de werkplek medewerkers ondersteunt. Of ze in de bestaande opstelling in staat zijn om goede besluiten te nemen in het tempo dat past bij het team.
Meest innovatieve bedrijf
Feit is dat al deze inspanningen in ieder geval effect hebben. Boston Consulting Group schaart Google al jarenlang in de top 3 van meest innovatieve bedrijven ter wereld. Forbes riep het techbedrijf het afgelopen jaar nog uit tot ‘World's best employer’ in de Global 2000. En misschien wel het meest veelzeggende getal: elk jaar ontvangt het bedrijf meer dan twee miljoen(!) sollicitatiebrieven.
Hoe vitaal is jouw bedrijf?
Een werkomgeving speelt dus zeker een rol bij de vitaliteit van organisaties. Maar er zijn nog meer factoren. Benieuwd hoe vitaal jouw bedrijf is, doe dan de Vitaliteitsscan van ONVZ en neem deel aan de verkiezing van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland 2018.
We geven het voedsel kleurcodes om medewerkers in staat te stellen betere keuzes te maken