Nieuws Regio

Webshop verstuurt olijven en andere tapas per post

Toen Edwin Fuchten zeventien jaar geleden het bedrijf van zijn vader overnam, een marktkraam met noten en zuidvruchten, begon hij meteen een groothandel en later een webshop. 'Ik wilde niet afhankelijk zijn van één plaats. Als het regent of de weg is opengebroken, komt er niemand.'

René Bogaarts | De Ondernemer i.s.m. Taste-it.nl 19 april 2017

Oliva tastit

Veel ondernemers zijn bang voor online ondernemen, maar Fuchten niet. Hij maakte vorig jaar met zijn bedrijf Oliva de stap naar het internet. Inmiddels levert hij niet alleen producten aan zijn twee eigen marktkramen, maar ook aan vrijwel alle grootwinkelbedrijven en productiebedrijven. In Zuid-Afrika verbouwt hij pepers en tomaten, die daar in eigen fabrieken worden verwerkt. Bij Oliva werken 700 mensen.

Combineren

,,Als je ziet dat steeds meer mensen via internet kopen, kun je twee dingen doen: offline blijven of online en offline combineren", legt hij uit. ,,Ik vind de combinatie interessant. Want al vallen olijven en tapas onder funshopping, ook dat blijft op termijn beperkt tot vrijdag en zaterdag. Maar als je weet dat je over twee weken een feestje hebt, ben je van een hoop gedoe af als je nu al alles kunt bestellen."

De verpakking was wel nog een uitdaging. Want hoe verstuur je olijven en andere tapas per post? ,,We hebben een oersterke verpakking met ingebouwde koeling ontwikkeld. Want de spullen die je levert, moeten van perfecte kwaliteit zijn. De machines voor deze verpakking hebben enkele tonnen gekost."

Reclame langs de weg

Voor Fuchten wordt 2017 het jaar van de marketing. ,,Mensen moeten je wel kunnen vinden. Ik ga met tien grote borden langs de weg reclame maken. Ouderwets? Misschien, maar reclames op internet worden snel weggeklikt. Uiteraard heb ik een mooie website laten maken, taste-it.nl, want het moet er ook lekker uitzien." Over zijn totale omzet en de verkopen via internet wil de directeur niets vertellen. ,,Ik wil niet dat de klanten aan de kraam weten hoe groot het bedrijf is. En omdat we vorig jaar pas zijn begonnen met internetverkopen, is dat nog maar een heel klein deel van de totale omzet. Maar ik ben ervan overtuigd dat het groot wordt."

Tapas en noten via de post versturen was een uitdaging

Edwin Fuchten (52) is directeur en eigenaar van Oliva en taste-it.nl