Advertorial van Asselbergs & Klinkhamer advocaten

Advertorial Regio

Week van de Werkstress

Een terugkerend fenomeen is de ‘Week van de Werkstress’. In 2019 vindt de vijfde editie plaats. Het thema: werkplezier.

Asselbergs & Klinkhamer advocaten | Foto: Roos Koole/ANP 22 mei 2019

Burn out 3

Alle mensen van ons advocatenkantoor krijgen jaarlijks een gesprek met een coach. Een scan: hoe zit je in je vel; kan ik als werkgever iets doen om je werkplezier te verhogen? Dat is hip. En het is nodig. Een zoektocht op internet leerde mij dat een derde van werkgerelateerd verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer één. Lange tijd was het taboe om over stress op het werk te praten. ,,Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan”, was het credo.

Dat zie ik om mij heen veranderen. Veel vriendinnen gaan op yoga. Ik ook, maar daar zeg ik graag bij dat ik dat doe om sterker te worden ter ondersteuning van mijn hardloopambities. Cursussen mindfulness en bewust leven zijn hot en zelfs ons leger doet aan yoga. Ook de overheid is gespitst op werkstress. Uitval door werkstress kost de overheid namelijk veel geld. In 2005 werden de maatschappelijke kosten veroorzaakt door werkstress geschat op vier miljard euro.

Met de ‘Week van de Werkstress’ heeft oud-minister Asscher mensen bewust willen maken van de gevaren van stress. Naast de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer heeft ook de werkgever een verantwoordelijkheid om stress op het werk beheersbaar te houden. Als duidelijk is dat een bepaalde werksituatie dermate veel stress oplevert dat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, moet de werkgever maatregelen nemen.

Schadevergoeding

Wil een werknemer schadevergoeding claimen bij de werkgever, dan moet hij/zij kunnen bewijzen dat de burn-out is ontstaan door het werk. Belangrijke vragen zijn dan:

  • Moet er structureel overgewerkt worden?
  • Was er een andere aantoonbare reden voor het ontstaan van de burn-out?
  • Speelden factoren buiten het werk een rol bij het ontstaan van de burn-out?

Een andere belangrijke vraag is of de werkgever op de hoogte was van het feit dat een werknemer tegen zijn grenzen aan liep. Je kunt als werkgever natuurlijk niets ondernemen als je niet weet dat het stresslevel te hoog is. Van de werkgever wordt hierin wel een actieve houding verwacht. Ook indien je geen melding hebt ontvangen van de klachten, maar het op grond van signalen van de werkvloer en de werkomstandigheden had kunnen weten, moet je als werkgever maatregelen nemen.

Cursussen mindfulness en bewust leven zijn hot en zelfs ons leger doet aan yoga

Ferda van Benthem