Advertorial van Asselbergs & Klinkhamer

Advertorial Regio

Werkelijke schade

Een ongeluk zit in een kleine hoekje. De gevolgen kunnen immens zijn en de schade enorm. Dekt uw verzekering de werkelijke schade?

FERDA VAN BENTHEM/Asselbergs & Klinkhamer 10 december 2018

Asselbergs v3

Een DGA rijdt zijn auto tegen een boom. Hij kan niet meer lopen en nog maar een klein deel van zijn werk doen. De omzet van het bedrijf keldert. De woning moet aangepast worden en er is een tuinman nodig. Allemaal schadeposten die wij als advocaten dag in dag uit voor mannen, vrouwen, kinderen, werknemers en zelfstandigen regelen. Vaak is er een aansprakelijke partij en verhalen we de schade op die partij. Steeds vaker kunnen we de schade verhalen op een eigen, door de autobezitter afgesloten verzekering: een Schade Verzekering Inzittenden (SVI). Er hoeft dan geen andere (schuldige) partij te zijn.

Letsel

Een ondernemer - het maakt niet uit of hij of zij veel met de auto op pad is - doet er goed aan zo'n SVI af te sluiten. Ik ben geen verzekeringsagent, maar zie wel de gevolgen van een auto ongeluk en de schade die tijdelijke of blijvende uitval van een ondernemer met zich meebrengt. Een WA- verzekering voor een auto is verplicht en vaak heeft men ook wel een ongevallenverzekering (inzittenden). Maar bij een ongeluk met letsel of overlijden keert zo'n ongevallenverzekering niet de werkelijke schade uit.

Werkelijke schade

De werkelijke schade zit in de schadeposten die ik hiervoor noemde. Omdat een ongevallenverzekering een vast bedrag uitkeert en een schadeverzekering de werkelijke schade, is de laatste enorm belangrijk voor uw werknemers. Het kan voor een werkgever én een werknemer vervelende gevolgen hebben als een werknemer een ongeluk krijgt met een auto waar geen SVI voor is afgesloten.

'Goede werkgever'

Stel u voor: u vraagt een werknemer een pakketje weg te brengen. Onderweg overkomt hem een een- zijdig ongeluk, waaraan niemand schuldig is en uw werknemer heeft ernstig blijvend letsel. U kan dan aansprakelijk zijn als er geen goede verzekering voor de auto is afgesloten, ook al is de auto van de werknemer zelf. Want een verplichting van een 'goede' werkgever, zo bepaalt de rechtspraak in Nederland, is ook het zorgen voor een goede verzekering. En het mag bekend worden verondersteld dat er met auto's akelige ongelukken met ernstige gevolgen kunnen gebeuren. De SVI is er voor de werkgever, voor de werkelijke schade van zichzelf én die van zijn werknemers.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Asselbergs & Klinkhamer. Ferda van Benthem is advocaat-partner bij Asselbergs & Klinkhamer. www.ak-advocaten.eu