Nieuws Regio

Zakendoen met iedereen

Ontwikkelingen als ict, mobiliteit en gebruik van big data zetten het bedrijfsleven op zijn kop. Danny Mekic' is internet- ondernemer, innovatie- expert en consultant en vertelt hoe je als ondernemer overeind blijft.

Danny Mekic' 21 maart 2017

Door internet is een heel nieuwe sector ontstaan die vraag en aanbod aan elkaar koppelt. Denk aan bedrijven als Facebook, Google en LinkedIn. Dankzij die platformisering van de economie kun je met iedereen ter wereld zakendoen. Dan moet je wel voldoende kapitaalkrachtig zijn om dat bereik te kopen óf je moet zelf goede content produceren en jezelf profileren.

Neem zelf de regie

Sterke mkb-bedrijven die al een tijd bestaan, houden vaak te lang vast aan hun eigen manier van werken. Zo hebben veel ondernemers in de grensstreek hun website niet in het Duits vertaald, omdat ze de taal niet spreken. Als je veel Duitse mails krijgt, neem je wel iemand aan die dat kan. Als je je pas tijdens een crisis in die nieuwe wereld verdiept, ben je te laat. Ondernemers die wel met hun tijd meegaan, moeten oppassen dat zij niet te afhankelijk worden van de Google's, en zorgen dat zij hun eigen database op orde hebben. Anders ben je alles kwijt wanneer zo'n internetplatform zijn algoritmes verandert. Bedrijven als Zalando en Coolblue geven klanten niet voor niets korting op hun eerste aankoop als zij adresgegevens achterlaten.

Blijf zelfstandig

Voor software geldt iets soortgelijks. Vroeger moest je veel betalen voor een pakket. Tegenwoordig wordt het als dienst aangeboden. Bijvoorbeeld voor administratiesoftware, businesssystemen of bigdatatools. Dat kost veel minder, maar het maakt je afhankelijk. Neem daarom een onafhankelijke adviseur in de arm als je er geen verstand van hebt.

Het gaat je helpen

De technologie gaat alle sectoren grondig veranderen. Ook verzekeraars en autoschadebedrijven moeten eraan geloven. Er worden al sensoren in auto's ingebouwd die aanrijdingen voorkomen. De schadelast zal afnemen en daarmee ook de inkomsten van bedrijven die ermee te maken hebben.

Land- en tuinbouwbedrijven lopen voorop, al zien consumenten dat niet. In die sector wordt big data al volop gebruikt. Door bijvoorbeeld sensoren in de grond te plaatsen kan een boer precies zien wanneer hij moet zaaien. Daar kunnen andere ondernemers wat van leren.