Nieuws Regio

Zo groeide Zangschool Rotterdam van 0 naar 1000 leerlingen

Hoewel het nooit haar doel was om ondernemer te worden, heeft Marga Zwirs het nu toch goed voor elkaar: haar Zangschool Rotterdam heeft al meer dan 1000 leerlingen. De school is zo'n succes dat een verhuizing naar een grotere locatie niet lang op zich laat wachten, schrijft het AD Rotterdam.

Jasper Monster | Foto: Frank de Roo 1 mei 2018

Zangschool Rotterdam

Soms zit ze met verbazing naar al die leerlingen te kijken. Als oprichter Marga Zwirs (50) van Zangschool Rotterdam na een dag vol zanglessen de deuren dichtdoet van haar lokalen in de Fabriek van Delfshaven, denkt ze wel-eens terug aan de begindagen van haar bedrijf. ,,Toen kwamen de leerlingen gewoon bij mij thuis. Maar dat werd al snel te veel. Iedereen liep maar over mijn trap. Dat moest anders, dacht ik."

Maar dat ze zeven jaar later ruim duizend leerlingen en negen mededocenten onder haar hoede zou hebben, had Zwirs niet durven dromen. ,,Ik heb mezelf ook nooit echt als ondernemer gezien. Het was meer werken naar het volgende stapje en dat gebeurde intuïtief. Van mijn huis naar een eigen plek. Daarna de zoektocht naar andere docenten. Nu ben ik op het punt dat al die stappen gelukt zijn."

Lees ook: Deze Haagse muzikant wil van zijn lunchroom een muzikaal walhalla maken

Techniek

Van 0 naar 1.000 leerlingen in nog geen zeven jaar is niet elke zang/muziekschool gegeven. Maar Zwirs en haar collega's doen het dan ook anders dan de meeste andere scholen. ,,Mensen zingen al eeuwen, maar naar de techniek kijken we pas een jaar of dertig. En over die techniek wilde ik juist meer te weten komen."

Toen begin deze eeuw Estill Voice Training (EVT) in Nederland werd geïntroduceerd, was Zwirs er als de kippen bij. ,,Deze methode is ontwikkeld door de Amerikaanse Jo Estill in samenwerking met wetenschappers. Zangmethodes waren tot dan toe heel abstract, daar kon ik niet zo veel mee. 'Denk aan de kleur bruin als je gaat zingen', dat soort dingen. Maar deze methode was meteen heel concreet."

Samen met slechts 22 andere docenten in Nederland is Zwirs bevoegd om de beginselen van deze techniek aan haar leerlingen door te geven. ,,De methode ziet zingen als koken. Je hebt allemaal ingrediënten, die je los van elkaar kunt gebruiken maar ook met elkaar kunt mixen. Zo werkt het volgens deze methode ook in je stemapparaat. Elk onderdeel in en aan je strottenhoofd is apart te bedienen, mits je met de juiste oefeningen je spiergeheugen traint."

Universal Voice Teacher

Daarnaast is Zwirs onlangs afgestudeerd als Universal Voice Teacher. Deze nieuwe methodiek bouwt de EVT verder uit. ,,Een combinatie van de twee methodieken leren wij in oefeningen aan onze leerlingen. En zo kan uiteindelijk iedereen leren zingen en beter worden op zijn of haar niveau." Om al die 'onderdelen' aan de leerlingen te laten zien, staat er in elk lokaal naast de piano een anatomisch model van het strottenhoofd.

Lees ook: Waarom deze veelbelovende Nederlandse startups niet slaagden

,,De Latijnse namen zeggen de leerlingen natuurlijk niks, maar zo kan ik het direct beeldend maken." Zangschool Rotterdam is de enige muziekschool die deze twee methodes in Rotterdam mag onderwijzen en gezien de groei die de zangschool heeft doorgemaakt, is dat een gat in de markt. ,,Ik denk dat wij ons werk goed doen, dat laten de cijfers zien. Naast onze eigen werkwijze doen we ook veel op sociale media en weet ik zeker dat we ook profijt hebben van mond-tot-mondreclame.''

Het succes zorgt er voor dat een verhuizing niet te vermijden is. ,,Er zijn straks extra lokalen nodig en een ruimte waar we kunnen optreden. Maar dat knusse wat we hier hebben, is ook wel weer fijn. Dat is de spagaat waar we nu inzitten. Moeilijk, maar ook een mooie uitdaging."

https://youtu.be/vdc3dSZNvuM