Aangeboden door DELTA Energie

Branded Content Regio

Zo wordt de Zeeuwse kust in 2030 klimaatneutraal

In 2030 zijn de Zeeuwse stranden CO2-neutraal, als het aan de Stichting Strandexploitatie Veere ligt. De SSV beheert en bewaakt 30 kilometer strand, nu ook de Vlissingse. Er komt nogal wat bij kijken om de ambitie te realiseren, legt directeur Tim Wouters uit.

Sandra van den Nieuwenhof 9 juli 2019

Delta energie zeeland strand ssv stichting strandexploitatie veere 1

Duurzaamheid en het beperken van de CO2-uitstoot staan centraal in het werk van de Stichting Strandexploitatie Veere (SSV). SSV beheert, exploiteert en bewaakt de stranden van de gemeente Veere tussen Dishoek en Vrouwenpolder, inclusief het Veersemeerstrand, en in het hoogseizoen Neeltje Jans. Met ingang van dit jaar zijn daar de Vlissingse stranden bijgekomen. Daarmee beslaat het werkgebied ongeveer 30 kilometer kust. Directeur Tim Wouters heeft daar ambitieuze duurzaamheidsdoelen bij.

,,In 2025 een halvering van de CO2-uitstoot en in 2030 willen we volledig CO2-neutraal zijn. SSV heeft in november 2018 samen met de Hogeschool Zeeland en de gemeente Veere een samenwerkingsconvenant getekend voor duurzame stranden. We werken nu op verschillende manierenaan duurzaamheid. Zo loopt er deze zomer in Domburg een pilot voor het scheiden van afval op de stranden. Daarnaast bereiden we de bouw van een zelfvoorzienende strandpost in Dishoek voor en zijn we volop bezig met de introductie van elektrische 4x4 strandvoertuigen. Komende winter willen we de eerste 4x4 diesel terreinwagen ombouwen tot elektrisch. We werken hiervoor onder andere samen met het middelbaar beroepsonderwijs Scalda en lokale garagehouders. Op deze manier dragen we ook bij aan de lokale kennis op dit gebied. Er zijn voor het elektrisch rijden nog wel wat stappen te zetten. Het begint met investeren in de infrastructuur, want de huidige kabels kunnen de hoeveelheden stroom die nodig zijn voor het opladen van elektrische auto’s niet aan.

Duurzaamheidsdoelen

Ook surveilleren met fietsen draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen. Deze zomer rijden in Domburg en Vlissingen daarom voor het eerst strandwachten op mountainbikes. En de nieuwe, energieneutrale strandpost in Dishoek wordt aan de buitenkant bekleed met afgeschreven houten strandvlonders. Op deze manier creëren we een circulaire toepassing van ons eigen materiaal.” SSV wekt zelf energie op met zonnepanelen op het dak van de hoofdlocatie in Westkapelle en op diverse strandlocaties. Aanvullend kiest SSV voor DELTA Puur Zeeuws Groen. Wouters: ,,Dit is een logische keuze voor de energie die we niet zelf kunnen opwekken.” DELTA Puur Zeeuws Groen is groene stroom die volledig in Zeeland is opgewekt met wind, water en zon: de windmolens op de Oesterdam, de getijdencentrale in de Oosterscheldekering en tientallen zonnedaken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Deltaen SSV.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Deltaen SSV.