Als goalie Pirmin Blaak een sportief absolute heldendaad verricht door tijdens de shoot-outs in de finale van de Olympische Spelen de Duitse hockeyers tot drie keer toe van het scoren te houden, juicht Jeroen van Moergestel (55) thuis in Oss misschien wel nog ietsje harder dan ieder ander. Blaak keept namelijk met de protectiematerialen, de goalie gear, van ‘zijn’ merk The Indian Maharadja én gebruikt een stick van hetzelfde merk.
Een kers op de taart, toch? ,,Mwoah, ik ben meer van het tennis”, zegt hij met een glimlach, zittend in de showroom van het overkoepelende bedrijf Noor Sportswear langs de A2 bij Zaltbommel. Aan de Nelson Mandelalaan in Den Bosch zit de andere vestiging van het bedrijf. ,,Nee, zonder dollen: fantastisch natuurlijk.”
Kleding van JDH op Olympische Spelen
Blaak, eind 2023 nog uitgeroepen tot de beste keeper ter wereld, is niet de enige die speelt met producten van Van Moergestel en consorten. Tijdens de Spelen kon je verschillende hockey(st)ers in de olympische finales zien spelen met JDH-sticks, weer een ander merk van Noor Sportswear, en had je Tallon Griekspoor in The Indian Maharadja kunnen zien tennissen tegen wereldtoppers Rafael Nadal en Carlos Alcaraz.
Dat is dan alleen nog maar met de Olympische Spelen. Op dit moment lopen 172 hockeyclubs rond in kleding van The Indian Maharadja en dat is volgens Van Moergestel bijna twee derde van het totaal aantal hockeyclubs in Nederland. Verder tennissen naast Griekspoor ook Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven in kleding van The Indian Maharadja én is JDH sinds dit seizoen kledingleverancier van TOP Oss waar Noor Sportswear dan weer als shirtsponsor op de borst staat.
,,TOP Oss kwam wat eerder dan verwacht”, zegt Van Moergestel. ,,Eigenlijk gaan we pas in januari echt van start met JDH, maar TOP Oss brak plots met de vorige leverancier en zo kwamen wij in beeld. We hebben het in recordtempo kunnen regelen.” Vorige week vrijdag speelde TOP Oss de eerste wedstrijd in JDH-tenue. ,,Dat was nog wat. Donderdag kwamen de spullen hier, vrijdag moest het nog naar de drukker en ‘s avonds werd erin gespeeld. Normaal zouden we alles nog uitvoerig testen, maar nu moest het even op deze manier.”
Ik wilde niet meer afhankelijk zijn van andere bedrijven, dus ging ik het zelf doen.
Jeroen van Moergestel Noor Sportswear
Het was niet de eerste keer dat alles in recordtempo moest bij Van Moergestel. In het najaar van 2015 begon hij in een naar eigen zeggen ‘aftands magazijntje’ op een bedrijventerrein in Geffen nadat hij eerder onder meer als distributeur voor sportgigant Nike had gewerkt. ,,Ik wilde niet meer afhankelijk zijn van andere bedrijven, dus ging ik het zelf doen. Hockeyclub Den Bosch was de eerste club waarmee we werkten. Daar haakte namelijk de kledingleverancier af. Niet de minste club om mee te starten.”
Lees ook: Hoe GiG Hard Seltzer naar 5 miljoen blikjes per jaar groeide: ‘Snel schakelen en slim investeren’
Een probleem: een merk, laat staan kleding, had hij toen nog niet. ,,Via via hoorde ik dat het merk The Indian Maharadja (een van oorsprong Indiaas hockeystickmerk) in het bezit was van een bedrijf in de buurt dat sticks en tassen maakte. In de hockeykleding kende niemand het, we kochten later de helft van de merkrechten en ontwikkelde het merk zoals het nu is. Zo konden we Hockeyclub Den Bosch kleden. Van daaruit zijn we verder gegaan.”
Van eenpitter Jeroen van Moergestel naar 40 man personeel
‘We’ moeten we ook letterlijk nemen volgens Van Moergestel. Hij is namelijk de eerste om te zeggen dat hij het niet alleen doet. ,,Ik ben directeur, maar voel mezelf meer ondernemer. Soms botst dat, maar ik heb mensen om me heen verzameld die weten wat ze doen. Mensen moeten in hun kracht werken. Sollicitatiegesprekken met mij duren meestal niet langer dan tien minuten. Dan weet je namelijk al of er klik is of niet. Nu hebben we veertig mensen op de loonlijst staan. We ontwerpen alles zelf, ook samen met clubs en topsporters. De spullen worden gemaakt in onder meer China en Turkije.”
Niet alleen topsporters lopen in sportkleding rond van Noor Sportswear. Het grootste deel van de miljoenenomzet van het bedrijf zit in het maken van sportkleding voor de politie, Defensie, Randstad en Basic-Fit. Voor dat laatste bedrijf levert Noor Sportswear ook de bekende rugzakken die mensen krijgen als ze lid worden van de fitnessketen. ,,Als je eenmaal weet hoe die tas eruit ziet, dan zie je ze overal. We hebben er al zo’n 6 miljoen gemaakt voor Basic-Fit in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Spanje.”
Nu zie je bijvoorbeeld in de sportscholen nog mensen vooral in Nike, Under Armour en Gymshark, allemaal buitenlandse merken en bedrijven. Wij willen dat daar héél snel ook mensen in het Nederlandse JDH lopen
Jeroen van Moergestel Noor Sportswear
Groeiambitie
Nu is het vooral gegaan over wat het bedrijf heeft gedaan. Wat gaat er nog gebeuren? ,,We willen het sportmerk van Nederland worden”, zegt hij met een stalen gezicht om eraan toe te voegen: ,,Sterker nog: dat gaat ons ook gewoon lukken.” Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor JDH, dat oorspronkelijk door ex-hockeyer Jamie Dwyer is opgericht. Dat moet hét all-sports merk van Nederland worden.
,,Waar The Indian Maharadja zich focust op tennis, hockey en in de toekomst golf, moet je straks JDH overal kunnen zien. Op de padelbaan, in de fitnesszaal, op het voetbalveld en ook bij het hockey. Nu zie je bijvoorbeeld in de sportscholen nog mensen vooral in Nike, Under Armour en Gymshark, allemaal buitenlandse merken en bedrijven. Wij willen dat daar héél snel ook mensen in het Nederlandse JDH lopen ”
De sporters van NOC*NSF lopen allemaal in trainingspakken van FILA. Het zou toch mooi zijn als wij als Nederlands bedrijf dat gaan doen in de toekomst.
Jeroen van Moergestel Noor Sportswear
Wat ook bij die wens hoort, is dat zijn bedrijf omarmd wordt door Nederlandse sportbonden. ,,Kijk naar NOC*NSF. De sporters lopen allemaal in trainingspakken van FILA (van oorsprong Italiaans, red.). Het zou toch mooi zijn als wij als Nederlands bedrijf dat gaan doen in de toekomst. Wat de tennisbond en hockeybond betreft hetzelfde. Die worden nu gesponsord door KSwiss (Amerika) en Adidas (Duitsland). Dan lopen die tennissers bijvoorbeeld met de Davis Cup rond in hun KSwiss-trainingspakken. Maar ach, als ze eenmaal op de baan staan, dan dragen Botic, Tim en Tallon ‘gewoon’ The Indian Maharadja. Mooi toch?”