In een tijd waarin rendementen onder druk staan, de arbeidsmarkt bijzonder krap is en de uitdagingen in de winkels toenemen, is het cruciaal dat werken voor scholieren en studenten gemakkelijker wordt en ondernemers hun flexibele personeelsbestand kunnen behouden.
Lees ook: Vierdaagse werkweek werkt: ‘Geen noodzaak om meer mensen aan te nemen’
Winkeliers kampen met sterk stijgende kosten, waaronder huur, energie, inkoop, personeel en criminaliteit, waardoor de marges zwaar onder druk staan. Flexibele inzet van medewerkers kan een deel van deze druk verlichten. Het huidige arbeidsmarktbeleid en de voorgenomen maatregelen van het demissionaire kabinet sluiten echter niet aan op de behoeften van de detailhandel. Zowel werkgevers als werknemers hebben behoefte aan meer flexibiliteit, maar worden momenteel geconfronteerd met beperkingen.
Herziening wetgeving flexibele inzet medewerkers
Het hoofdbestuur van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandige retailondernemers, dringt er daarom op aan dat de huidige en voorgestelde wetgeving die flexibele inzet van medewerkers beperkt, wordt herzien. Een voorstel is om medewerkers bijvoorbeeld zelf het initiatief te laten nemen voor vaste uren na een jaar in dienst te zijn, indien gewenst. Momenteel ligt deze verantwoordelijkheid nog bij de werkgever, wat zowel voor werknemers als werkgevers lastig kan zijn.
Zowel medewerkers als ondernemers in de detailhandel streven naar flexibiliteit die afgestemd is op seizoenen, studie of hobby. Werknemers willen dat werk naast hun studie of hobby past, terwijl werkgevers een flexibele schil nodig hebben om op bepaalde momenten of in bepaalde seizoenen over extra medewerkers te kunnen beschikken. De Vakcentrum-bestuurders pleiten daarom voor uitzonderingen op (WAB-)maatregelen in de cao’s.
Lager WW-tarief
Werkgevers voelen zich soms gedwongen terughoudend te zijn in het inroosteren van scholieren en studenten vanwege de hogere WW-premie voor medewerkers onder de 21 jaar die meer dan 48 uur per maand werken. Door het lage WW-tarief te hanteren voor alle medewerkers onder de 21 jaar, kan de flexibiliteit worden vergroot.
Lees ook: Bedrijven blijven zuchten onder personeelstekort en oplopend ziekteverzuim
Uit onderzoek dat is uitgevoerd door Onderzoeksbureau SEO, in opdracht van het Vakcentrum, blijkt dat oproepkrachten, met name studenten en scholieren, een voorkeur hebben voor flexibel werken boven meer werk- en inkomenszekerheid. Het aanbieden van flexibiliteit in arbeidstijden, zodat werkuren kunnen worden afgestemd op studie of hobby, wordt als belangrijk voordeel gezien in de detailhandel.