Blog #supportondernemers

Gerard van den Broek: 'Overheid, de tijd van zachte maatregelen is voorbij'

De coronacrisis wordt duur betaald. Natuurlijk, maar waarom vooral door ondernemers die voor behoud van banen kunnen zorgen, het beste middel tegen een recessie? Dat vormt de oproep in deze blog van Gerard van den Broek, directeur van De Ondernemer.

Gerard van den Broek (De Ondernemer) 12 mei 2020

Horeca gesloten

De kernvraag is hoe de overheid beter zorg kan dragen voor het ondernemersklimaat, wat toch vooral haar verantwoordelijkheid is. Te veel ondernemers zijn nu aan het spartelen en de volgende golven bouwen zich al op. We draaien om de hete brei heen.

Duidelijkheid en volledige compensatie, dat is nodig is om te voorkomen dat we in de volgende golven ten onder gaan. Na golf twee, nog veel meer gebrek aan liquiditeit door de uitbetaling van vakantiegeld, volgt golf drie: het stuwmeer aan vakantiedagen bij medewerkers die ingevuld moeten worden door flexwerkers op het moment dat de business weer aantrekt. Dan moeten een keer alle uitgestelde betalingen worden voldaan, golf vier, en zal een begrotingstekort zijn ontstaan dat via de belastingen zal moeten worden weggewerkt, golf vijf. Dan laat je ondernemers niet watertrappelen of spartelen op luchtbedjes, dan bouw je golfbrekers.

''Sauna’s met grote tuinen snappen niet dat ze niet open kunnen, net als sportscholen die al lang zijn ingericht om veilig open te gaan. Restaurants weten niet wat ze moeten doen''

Interessante rekensom

Natuurlijk is deze crisis een nieuw fenomeen met veel onzekerheden. Maar sauna’s met grote tuinen snappen niet dat ze niet open kunnen, net als sportscholen die al lang zijn ingericht om veilig open te gaan. Restaurants weten niet wat ze moeten doen als het terras maximaal bezet is en het gaat regenen. Waar moeten zij op wachten? Zij lopen nu al twee maanden met een meetlint door hun zaak. Daarom overheid, pak je rol! Ondersteun hen zodat ze straks onderdeel van de oplossing kunnen zijn.

Hoe? Definieer sectoren waar het risico op besmettingen hoog is, waarvan je liever niet wilt dat ze open gaan, gedeeltelijk of helemaal. Bereken hoeveel mensen daar werken en ga ervan uit dat die straks allemaal werkloos worden. Weegt dat aantal faillissementen en langdurig werklozen op tegen het tijdelijk volledig compenseren van omzetderving in die specifieke sectoren? Dát is een interessante rekensom. Je kunt van ondernemers toch niet verwachten dat ze hun zaak langdurig moeten sluiten terwijl het grootste deel van de kosten doorloopt of vooruit wordt geschoven?

Lees ook: Gerard van den Broek (De Ondernemer): doe normaal, koop lokaal

Hernieuwde Hollands glorie

Helaas zullen veel ondernemers niet het hoofd boven water houden en anderen overwegen te stoppen. Dat voorkomen we niet met de huidige tijdelijke maatregelen. Voor hernieuwde Hollands glorie - ondernemerschap als fundament voor onze welvaart - hebben we echte golfbrekers nodig. En geen luchtbedjes!

Gerard van den Broek

Directeur De Ondernemer / DPG Media

Gerard van den Broek is directeur van De Ondernemer, het grootste zakelijke platform voor ondernemers. De Ondernemer is onderdeel van DPG Media.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.