Nieuws #supportondernemers

Skotty wil ondernemers en gemeenten helpen met veilig online verkeer

‘Ik ben Peter-Paul Laumans. Ik ben als zelfstandig ondernemer betrokken bij Skotty, een startup die zich richt op het veilig delen van vertrouwelijke informatie online. Startups hebben het nu zeer moeilijk, maar we voelen ook het maatschappelijke belang in deze rare tijd. We willen graag direct helpen om het online domein, met al het remote werken, een stuk veiliger te maken. Het is binnen een kwartiertje geregeld.’

Van onze redactie 2 april 2020

Oprichters skotty

#Supportondernemers

Als De Ondernemer gaan we er op alle mogelijke manieren voor zorgen dat ondernemers sterker uit de crisis komen. Hoe? Door ze te inspireren met verhalen van andere ondernemers die een oplossing hebben bedacht voor hun zaak, door ze het podium te bieden zodat Nederland ze hoort én door experts aan het woord te laten. Kortom, de lijnen zijn geopend. Kom maar op met je verhaal, vraag, tip of wat dan ook. Wij zorgen dat iedereen het hoort, ziet of leest. Hier lees je één van de verhalen van ondernemers, die andere ondernemers helpen. Meer over dit initiatief lees je hier.

Bescherming bij thuiswerken

Typisch een initiatief dat aansluit bij de doelstellingen van #supportondernemers. We vroegen Laumans om een toelichting bij zijn bericht. ,,Skotty is de meest veelbelovende startup van de regio Brainport bij Eindhoven. Het idee van oprichters Mees Boeijen en Oscar van der Vleuten is ontstaan vanuit de behoefte om je privacy te beschermen. De AVG en toenemende cybercriminaliteit verplichten je om maatregelen te nemen om vertrouwelijke informatie te beschermen. Skotty heeft een heel simpele dienst ontwikkeld voor het versleuteld versturen van bestanden en berichten. Er zijn meer diensten die dat doen, maar het unieke van Skotty is dat zij als enige zogenaamd zero knowledge provider zijn. Dat betekent dat de versleuteling en de technologie plaatsvindt op de devices van de verzender en de ontvanger. Niet op servers van Skotty. Daarmee garandeer je privacy. En dat is juist nu, terwijl heel veel mensen thuis werken, belangrijk. Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren.”

'Gemeenten hebben een zeer grote kans op datalekken

Peter-Paul Laumans, Skotty

Digitale loketten bij gemeenten

Skotty richt zich in deze crisisperiode naast thuiswerkers op de digitale veiligheid bij gemeenten die van de ene op de andere dag digitale noodloketten openden voor de TOZO-regeling (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Laumans: ,,Ondernemers en klanten van ons kwamen met vragen over de wijze van aanmelden bij hun gemeente. Er wordt gevraagd om essentiële (bewijs)stukken als je paspoort, bankafschriften, KvK-uittreksels, notariële aktes, jaarstukken etc. te sturen naar algemene mailboxen. Dat kan vanuit de AVG-regelgeving echt niet. Het biedt cybercriminelen de kans om toegang te krijgen tot gevoelige informatie en gemeenten hebben een zeer grote kans op datalekken. Dat kan echt niet de bedoeling zijn.”

Laumans heeft een steekproef gedaan onder verschillende ondernemers. De veiligheid is vaak goed geregeld, maar dat geldt niet voor alle loketten. Skotty is inmiddels in gesprek met gemeenten in de regio Eindhoven.

artikel judith

'Binnen een kwartiertje is een gemeente in de lucht'

Hoe kan Skotty ondernemers helpen?

,,Skotty wil de online veiligheid van ondernemers en gemeenten beschermen. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid bieden we onze diensten gratis aan. Ook wij hebben zwaar en zullen als startup waarschijnlijk aanspraak maken op een van de noodregelingen. Maar liever helpen we thuiswerkers en gemeenten met een veilige oplossing voor het delen van vertrouwelijke berichten en bestanden. Binnen een kwartiertje is een gemeente in de lucht en kunnen ze er hun eigen look and feel aan geven.”

Skotty stelt de diensten in eerste instantie belangeloos ter beschikking en zou het uiteraard super vinden als ondernemers en gemeenten de veilige service daarna willen blijven gebruiken. ,,Maar dat is geen verplichting. We doen dit nu omdat we de dreiging constateren en betrokken willen beschermen.”

Zelf gebruik maken van deze - gratis - dienst? Neem hier contact op met Skotty.